info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 3. 2009

147 idej za poživitev Metelkove

Uredništvo
Za Metelkovo mesto, kulturno umetniško četrt v Ljubljani, so v podjetju Trimo prek mednarodnega natečaja za študente arhitekture, Trimo Urban Crash, ki so ga organizirali že drugič, zbrali kar 147 natečajnih rešitev iz 17 držav. Žirija v mednarodni sestavi jih bo preučila v sredini marca, sledilo bo glasovanje obiskovalcev spletne strani, ki bo v skupnem seštevku z glasovi žirije odločilo o zmagovalcu, katerega idejna rešitev bo realizirana v Metelkova mestu.

Mednarodni natečaj za študente arhitekture Trimo Urban Crash je bil tokrat organiziran drugič. Natečaj, ki izziva bodoče arhitekte, spodbuja kreativno preoblikovanje urbanega okolja s pomočjo naprednih gradbenih materialov in tehnologij, je potekal med 1. novembrom 2008 in 31. januarjem 2009. V času trajanja natečaja se je na uradni spletni strani natečaja registriralo kar 1400 študentov arhitekture iz 49 držav, na koncu pa je prispelo 147 idejnih rešitev za srečevališče, informacijsko točko ali alternativno kulturno prizorišče, ki bo postavljeno v Metelkova mestu v Ljubljani.

Največ, 34, natečajnih rešitve je prispelo iz Italije, sledi pa ji Srbija z 32 predlogi. Slovenski študenti arhitekture so oddali 20 natečajnih rešitev, češki 14, poljski 12, bosanski in madžarski 7, iz Velike Britanije in Hrvaške jih je prispelo 5, iz Združenih držav Amerike 4 in po 1 študent arhitekture z Danske, Portugalske, iz Makedonije ter iz Nemčije, Japonske, Singapurja in Bangladeša.

Prispele natečajne rešitve bo 13. in 14. marca ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo; Miloš Florijančič, kurator natečaja, arhitekt in izredni profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, Slovenija; Miloš Ebner, direktor razvoja in projektive, Trimo, Slovenija.; Tomaž Furlan, predstavnik Metelkove mesta, kipar in vizualni umetnik, Slovenija; Jelena Grujić, zmagovalka prvega natečaja Trimo Urban Crash, Srbija; Tom Hewitt, direktor Birminghamske pisarne arhitekturnega biroja 3D Reid, Velika Britanija; Janez Koželj, profesor na Fakulteti za arhitekturo, Ljubljana in podžupan Mestne občine Ljubljana, Slovenija; Daan Roosegaarde, nizozemski vizualni umetnik, Stevan Tesić, strokovni sodelavec na Politecnico di Milano, arhitekt in kipar, Italija in Mitja Vovko, arhitekt in razvojni projektant, Trimo, Slovenija.

Žirija bo oblikovala ožji izbor natečajnih rešitev, po tem pa bodo moč izbora zmagovalnega projekta dobili tudi obiskovalci spletne strani, ki bodo glasovali za svojega favorita. Najboljšo natečajno rešitev bo Trimo to poletje trajno realiziralo na lokaciji (Metelkova mesto, Ljubljana) avtor zmagovalne rešitve pa bo nagrajen z izobraževanjem na poletni šoli na mednarodno priznani arhitekturni šoli.


Več:
>>Trimo Urban Crash

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Prizori z lanske otvoritve nagrajenih del
na vrh