info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 3. 2009

Sedlarjevo srečanje bo letos v Kranju

Uredništvo
Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije bo v petek, 27. marca 2009 priredilo že 21. Sedlarjevo srečanje. Za temo letošnjega Sedlarja so si urbanisti izbrali prenovo mest, ki jo vse pogosteje imenujemo urbana regeneracija. Kot je v vabilu na srečanje zapisal predsednik DUPPS Miran Gajšek, naj bi bila urbana regeneracija v prihodnje ena izmed ključnih usmeritev razvoja.

Po njegovem so urbanisti in prostorski načrtovalci lahko tista stroka, ki lahko v gospodarski krizi opozori na prostorsko usklajevanje ukrepov in bolj premišljeno načrtovanje v prostoru in v odnosu do okolja. Gajšek opozarja tudi na neporabljena evropska sredstva za programsko obdobje 2007-2013 in priporoča pripravo velikih projektov, prostorskih načrtov in dokumentacije, da jih bo mogoče črpati.

Sedlarjevo srečanje bo letos potekalo v Kranju. Predavanja bodo v znameniti Ravnikarjevi dvorani mestne občine. Na srečanju naj bi sodelovalo tudi nekaj strokovnjakov iz drugih držav. O urbani prenovi v Londonu bo predaval Robin Thompson, zagrebške izkušnje bo udeležencem podal Aleksander Laszlo, Markus Schaefer pa bo predstavil projekt, s katerim je lani zmagal na natečaju Partnerstvo Šmartinka v Ljubljani.


Več:
Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Peter
mali manhattan?!, 10.3. 2009, 13:04

Prenos nekih great plan, grand scale, parkovnih zasnov iz konolizacijskih mest, se pravi mest ki so bila zasnovana z namenom kolonizacije, kot je new york, je neumestno in ne more imeti utemeljitve v nikakršni teoriji.
Predvsem pa so take glomazne površine, ravne kot bi jih potegnil z ravnilom (kar tudi so), nesmiselne in predvsem neživljenske.
Nimam nič proti taki površini, ampak se mi zdi pomembno da ima park nek smisel, oziroma da se razgiba/naslanja na neke pretekle površine, oziroma da se prilagodi terenu... če ne, pa da se vsaj hudomušno poigra s prostorom.

Namen čiščenja in velikopotezne ureditve, ki nima podlage v temu kar je bilo, je tudi v tem da se ideološko odstrani obstoječe...

se pravi. v ameriki... ideološko preurediti polotok manhatan iz območja kjer so živeli indijanci, v prostor kjer živijo belci in kamor se indijanci ne morejo več vrniti. enako velja tudi za vse rimske in grške kolonije, ki so bile itak narejene po istem vzoru, oziroma obratno, ker so bile prej.

Ali je to tukaj potrebno?! Jaz mislim da ne, da ima Ljubljana zgodovino na katero bi se tak park moral navezovati.


skv
Brez naslova, 12.3. 2009, 00:31

latest:
www.hosoyaschaefer.com/smartinska_2.htm


JakaV
Brez naslova, 12.3. 2009, 10:17

se strinjam ... zgleda da se nam da vse poceni prodat. ta projekt je samo kulisa, pomensko je transparenten.

Marko močnik
Petru!, 12.3. 2009, 19:49

Peter, čisto si mimo ste udarili. Dobesedno neumnosti trosite. S kakimi preteklimi površinami pa se naj tam ta park 'hudomušno' poigrava? A ste sploh že bili ob degradirani Šmartinski? Ne da se tega dela Ljubljane iztrgat in z njim poigravat, ni maneverskega prostora. Poleg tega živimo v dobi kapitala, ki predvsem 'kalkulira racionalno' in se ne poigrava emocionalno, ali če se izrazim z vašo puhlico 'hudomušno'. Ko se je arhitekt Novega Kolizeja 'poigraval' z drzno novo arhitekturo, pa so vsi slovenski arhitekti naenkrat postali puristi. Jemljete si merila kakor vam paše. Na koncu lahko združimo vse v enem zaključku: Kritizirate vse povprek zavoljo kritike same (ali ker niste pri koritu). S tem si jemljete verodostojnost in stroka v Sloveniji dobiva vedno slabše ime.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Šmartinka, Ljubljana: Osrednji park z malim Manhattnom


Začetek šmartinske pri Kolinski


BTC Plaza
Hosoya Schaefer: Zmagovalna urbanistična rešitev za partnerstvo Šmartinka s trikotnim osrednjim parkom in grozdom nebotičnikov na zahodnem robu BTC. (Klikni za povečavo!)


Markus Schaefer in Hiromi Hosoya

na vrh