info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 3. 2009

Gradivo prihodnosti

Uredništvo
Les kot gradbeni material je v Alpah ponovno postal priljubljen že sredi devetdesetih, počasi pa se za les ponovno ogreva tudi Slovenija. Da bi se njegove prednosti ponovno uveljavile in bi material, ki nam raste takorekoč pred domačim pragom znali bolje izkoristiti, si prizadevajo parterji v okviru projekta Lesena gradnja v Sloveniji. O inovativni leseni gradnji bodo 27. marca organizirali strokovni posvet.

V povezavi s trajnostnim razvojem les pridobiva na pomenu po vsem svetu. Les je edini obnovljivi gradbeni material, ki ga ni mogoče le reciklirati temveč tudi regenerirati, medtem ko raste, pa troši CO2 in proizvaja kisik. V nasprotju z betonom ali jeklom les ne prevaja toplote. Zato je eno najbolj optimalnih gradiv, za zagotavljanje manjše toplotne prevodnosti gradbenih konstrukcij, tako v primeru pregrevanja kot ohlajevanja. Kot tak je les torej najbolj energetsko učinkovit material. Les je tudi material, ki omogoča gospodarno gradnjo. Ni ga potrebno transportirati od daleč, njegova predelava ne zahteva veliko energije, obdelava pa je lahka in preprosta.

Razlogov, da les ponovno prihaja v ospredje pa je še več: je tudi edini material, ki združuje enkratno kombinacijo prednosti, ki vključujejo dobro nosilnost in odpornost, razumno ceno, enostavnost predelave in uporabe ter okoljsko sprejemljivost. Lesene konstrukcije so dokumentirano med najzanesljivejšimi in najbolj trajnimi.

"Les je gradivo prihodnosti, možnosti industrijske uporabe lesa za gradnjo so še vedno odprte in porajajo vedno več inovacij in novih patentov", je v svojem prispevku za zbornik Gradnja z lesom, ki so ga organizatorji seminarja izdali lani, zapisal Janez Koželj.

Projekt Lesena gradnja v Slovenijikoordinira dr. Manja Kuzman-Kitek z Oddelka za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki je skupaj s Fakulteto za arhitekturo tudi nosilec projekta. Njune dejavnosti podpira tudi Zbornica za arhitekturo in prostor. Kot pravi novi predsednik zbornice mag. Andrej Goljar so inovacije "lahko tehnološke, ekonomske, morda politične narave, dejstvo pa je, da se uveljavijo in postanejo tradicija samo z resnično dodano vrednostjo in splošno popularizacijo."

Na seminarju se bodo udeleženci lahko seznanili z različnimi vidiki lesene gradnje, od managerskih, o katerih bo predaval direktor podjetja Riko Hiše, Janez Škrabec, do konstrukcijskih, tehnoloških, trajnostnih in arhitekturnih. Seminar se bo odvijal v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo v Ljubljani 27. marca, s pričetkom ob 8.30. Prijavite se lahko na spletni strani projekta Lesena gradnja v Sloveniji.


Več:
>>Lesena-gradnja.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh