info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 3. 2009

Kritika arhitekture "from Down Under"

Matevž Čelik
Leon van Schaik je arhitekturni kritik in profesor na Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Melbournu (RMIT), pa tudi arhitekt. Urednica revije hiše Maja Ivanič ter arhitekt Tom Kovac sta ga povabila na razstavo v ljubljansko galerijo Dessa.

Van Schaik nam namesto suhoparnih načrtov in fotografij bleščečih novih zgradb prinaša nekaj bolj svežega. Razstavil bo svoje kritične komentarje posameznih sodobnih avstralskih zgradb in projektov. Zapisal jih je v obliki zanimivih ideogramov, prostoročnih risb, ki jih je izdeloval, ko je razmišljal o tem, kaj zapisati v recenzijo o kakšni hiši.

Van Schaikovi ideogrami niso zanimivi le zato, ker odstirajo njegove osebne razmisleke in čustva. Zapisi, ki na prvi pogled delujejo kot precej kaotične čečkarije, govorijo o arhitekturi in arhitektih. Ob podrobnejšem opazovanju v njih najdemo cel kup zanimivih podrobnosti. Risbe so nasičene z različnimi informacijami o obravnavanih arhitekturah: skicami, pisanimi in risanimi komentarji, referencami in asociacijami... Skratka vsebujejo najrazličnejše misli, ki so se kritiku porodile, ko je opazoval in razmiščjal o posameznih zgradbah.

Otvoritev razstave Leona van Schaika bo 23. marca ob 20h v Galeriji Dessa. Dva tedna po otvoritvi, 6. aprila bo ob isti uri v Dessi vodstvo, oziroma podrobnejša predstavitev van Schaikove risane arhitekturne kritike. Svoje delo bo predstavil van Schaik osebno. Van Schaik je na RMIT predstojnik katedre za inovacije in se ukvarja s praktičnimi raziskavami arhitekturne kulture. Kot odličen pedagog je prejel več avstralskih nagrad. Napisal je več knjig o inovacijah v arhitekturi. Leta 2005 je izšlo njegovo delo Mojstrstvo v arhitekturi: Postati ustvarjalni inovator v praksi, lani jeseni pa je izdal knjigo Prostorska inteligenca. Pričakujemo torej lahko nadvse zanimivo predstavitev "from Down Under".


Več:
>>Leon van Schaik

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Thinking About Architecture,
Thinking About Architects

2000–2008 Ideograms by Leon van Schaik
marec / april 2009


na vrh