info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 3. 2009

Gledališče za 21. stoletje na Južnem trgu

Uredništvo
Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani gosti študente in profesorje sedmih fakultet za ahitekturo iz srednje Evrope na arhitekturni delavnici "Novo gledališče za 21. stoletje". Cilj delavnice je razmislek o perspektivah sodobnega gledališča za 21. stoletje ter vizija novega gledališča na Južnem trgu v Ljubljani. V četrtek, 19. marca ob 18h bodo v uvodnem delu predavali režiserja Barbara Novakovič, Janez Janša, dramaturg Tomaž Toporišič. Rezultati delavnice – projekti za gledališče na Južnem trgu bodo oktobra razstavljeni na ljubljanskem Magistratu. Poskušali bodo odgovoriti na vprašanje kakšni so prostori sodobnih scenskih umetnosti in kaj pomeni novo gledališče za javni urbani prostor v centru Ljubljane.

Skozi predavanja, ki bodo potekala v okviru delavnice, bodo študenti vseh osmih fakultet spoznavali sodobno gledališče in njegovo vlogo v družbi. Z mestnim in odrskim prostorom jih bosta v sredo, 18.3. ob 18h v Plečnikovi predavalnici na FA, soočila: Ivo Svetina, direktor Slovenskega gledališkega muzeja ter prof. Meta Hočevar, režiserka in scenografinja ter profesorica na AGRFT, v četrtek, 19.3. ob 18h v Stari predavalnici na FA, pa bodo izzvali k razvijanju idej skozi koncepte odrskih praks in sodobnih scenskih umetnostih tudi gledališki ustvarjalci Barbara Novakovič , Janez Janša in dr. Tomaž Toporišič.

Novo gledališče za 21. stoletje bo moralo upoštevati vse karakteristike izbrane lokacije, ki jo je opazil kot elitno že Jože Plečnik, in pomen Južnega trga za javni urbani prostor v centru Ljubljane danes, saj se ta navezuje na pomembne javne prostore, kot so Slovenska cesta, Kongresni trg in park Zvezda, Prešernov trg, Knafljev prehod, Vegova cesta, Čopova ulica in Wolfova ulica. Naloga omogoča različne interpretacije sodobnega gledališkega prostora ter pušča široko odprte možnosti umeščanja dodatnih javnih vsebin, ki bi obogatile javni urbani prostor mestnega središča.

Razmislek o sodobnem gledališču in njegovi vlogi za javni urbani prostor v centru Ljubljane, bo gotovo potrdil, da imata gledališki in javni prostor mnogo skupnega. Predvsem sta oba prostor igre pred občinstvom. William Shakespeare to misel lepo zapiše v svojem znanem delu Kakor vam drago: »All the world’s a stage, and all the men and women merely players...«, William Shakespeare, As You Like It (2/7).

Vabljeni na vsa predavanja!

TACE - Theatre Architecture in Central Europe Gledališka arhitektura v srednji Evropi
GLEDALIŠKA ARHITEKTURA – VIZIJE IN MOŽNOSTI - delavnica za študente arhitekture

Bratislava-Brno-Budapest-Gdansk-Gliwice-Ljubljana-Liberec-Prague

Predavanja o gledališču 1. del:
MESTNI PROSTOR IN ODRSKI PROSTOR
v sredo, 18.3. ob 18h v Plečnikovi predavalnici na FA
Ivo Svetina, direktor Slovenskega gledališkega muzeja
prof. Meta Hočevar, režiserka in scenografinja ter profesorica na AGRFT

Predavanja o gledališču 2. del:
ODRSKE PRAKSE IN SODOBNE SCENSKE UMETNOSTI
v četrtek, 19.3. ob 18h v Stari predavalnici na FA

sodobni slovenski gledališki ustvarjalci:
dr. Tomaž Toporišič, Janez Janša, Barbara Novakovič.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej
Brez naslova, 29.3. 2009, 16:54

pol ti pa čehinja umre, študentka arhitekture
kakšna ti je to organizacija sramota!!!


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>www.theatre-architecture.euJužni trg - lokacija novega gledališča

na vrh