info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 3. 2009

Kako izboljšati študij arhitekture

Uredništvo
Študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo vabijo na okroglo mizo »Kako izboljšati FA?«. Okrogla miza, ki bo danes, v četrtek ob 17.00 uri na podstrešju Fakultete, bo odprla številne pereče teme in probleme, ki se tičejo sedanjega študijskega programa in načina študija.

Okroglo mizo bosta vodili študentki Ajda Primožič in Tanja Perec, vabljeni udeleženci pa so rektorica Univerze prof. dr. Andreja Kocijančič, dekan FA Peter Gabrijelčič, prodekan za študijske zadeve Janez Kresal, doc. Tadej Glažar, doc. Maruša Zorec, Tina Gregorič, Vasa J. Perović ter predstavnika študentov Primož Boršič in Matic Pajnik.

Teme, o katerih bodo razpravljali vabljeni gosti in ostali udeleženci okrogle mize, so sledeče: študentje in njihove vizije, povezovanje med kolegi, tesnejše sodelovanje z arhitekturnimi pisarnami, problematika zastarelih predmetov, nemotivirani profesorji, intenzivnejše projektiranje na fakulteti, skupinsko delo in vzpostavljanje kolegialnosti, sveži profesorji, izven-fakultativno druženje, povezovanje predmetov, teorija v arhitekturi, borza dela,...

»Danes, v tem postpolitičnem svetu nihče ne postavi vprašanja, ali lahko spremenimo sistem,« , citirajo organizatorji izjavo Slavoja Žižka, ki jo dal ob zaključku Blejskega Foruma, posvečenega vlogi kulture v družbi znanja.

Ravno tako kot se je vsled ekonomskih mehanizmov in vse večjega vpliva medijev v zadnjih desetletjih spremenila družba, se je v zadnjem desetletju spremenil študij: Bolonjska reforma vpliva na način študija in izvajanje študijskih programov. Sistematizacija obojega prinaša določene pozitivne učinke, po mnenju strokovnjakov - danes vse bolj številnih -, pa vrsto negativnih. Spremenile so se vrednote v arhitekturni stroki, spremenili so študentje, profesorji in odnosi med njimi. Zato je današnja okrogla miza o problemih več kot na mestu.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 19.3. 2009, 19:17

mah, bah,...

Anonimnez
Brez naslova, 19.3. 2009, 19:27

V glavnem bi bilo treba poskrbeti za žlahto... To je na ljubljanski arhitekturi vedno odlično delovalo!

Anonimnez
včeraj glažar, danes preović, jutri gregorič, 19.3. 2009, 20:18

ja sej, kaj se pa drugega dogaja? točno to.

šmid
bravo, 23.3. 2009, 11:39

čestitke k tej gesti!
privoščim vam veliko reformo študija arhitekture, privoščim vam boljši, aktualnejši in globlji prerez skozi tematiko, privoščim vam boljše predavatelje.
žal so pravila univerz v sloveniji toga in konservativa - če ne bi bila, bi bilo še najbolje zasledovati misel petra cooka ob reformi študijskega programa na fakulteti za arhitekturo tehniške univerze gradec, avstrija: "poskusite narediti tako kot imajo zaposlenega mene v londonu: vsako leto razpis, in že 12 let zaporedoma trepetam, ali bom ponovno izbran - učinek takega, letnega izbora je, da vsako leto dobite zagnane, sveže predavatelje, ki jih v enem letu izžamete kot limono - pa nič zato, saj drugo leto pridejo spet sveži. in tako ohranjate kakovost."
želim si, da bi to šlo tudi v ljubljani.


Anonimnez
od želje k resničnosti, 25.3. 2009, 20:13

ne, ne pri nas ne gre tako! pri nas gre samo po principu "veze in poznanstva" in po rodovnem deblu.
govorim iz lastnih izkušenj, ko sem se naivno zaletel(a) v zid. tudi ta imena, ki se jih omenja ne kažejo na spremembo uveljavljenih principov. škoda... v strokovnost, pa ne dvomim, le še več istega na kupu. absolutizem škatlic.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh