info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 3. 2009

Bo Obama prinesel drugačen urbanizem?

Matevž Čelik
Barack Obama je že ob izvolitvi napovedal ustanovitev Urada za urbane zadeve (White House Office of Urban Affairs). 19. februarja je tudi podpisal ukaz o njegovi ustanovitvi. Novi urad bo uporabil kot povezovalni člen med zveznim proračunom in različnimi programi, ki jih izvajajo ameriška mesta. Urad bo povezal različna področja urbanega razvoja, ki so bila doslej na operativnem nivoju ločena: razvoj lokalnih skupnosti, stanovanjsko politiko, zaposlitveno politiko, inovacije v proizvodnji, trajnostne tehnologije in infrastrukturo.

Na enem predvolilnih shodov je nekdo od gledalcev takrat še kandidatu Obami poklonil izvod knjige Jane Jacobs' The Death and Life of Great American Cities in to priložnost je Obama izkoristil za kratek nagovor v katerem je dejal: "Raziskave so pokazale, da moraš poskrbeti, da imaš uspešna mesta, če želiš imeti urejena predmestja. Če želiš, da bi država kot celota delovala dobro, potem mestna območja v državi morajo delovati dobro. Delitve ni. Vse je povezano med sabo. Preseči moramo predstave, da mesta lahko kar pustimo, da propadajo, ker bo sicer naša ekonomija propadla. Hočemo delovati v smeri revitalizacije mest, v smeri diverzifikacije njihove ekonomije."

Navdušenje Obamove administracije nad urbanizmom, pospremljeno z napovedanimi vlaganji v infrastrukturo, kot jih v ZDA ne pomnijo in imenovanjem "zelenega sanjskega moštva", ki naj bi se lotilo področja klimatskih sprememb vzbuja optimizem med arhitekti in urbanističnimi planerji v ZDA. New Yorška organizacija Project for Public Spaces ocenjuje, da je Amerika na prelomnici, kar se tiče povezovanja urbanih politik v smeri trendov, za katere se sami že leta zavzemajo; proti strnjeni poselitvi, osredotočeni na središča, proti kakovosti življenja in trajnostnemu razvoju.

Kritiki pa opozarjajo, da je z navdušenjem potrebno počakati. Sredstva, ki jih je Obamova vlada namenila prenovi infrastrukture, bodo v veliki meri porabljena za avtoceste namesto za infrastrukturo, ki bi zmanjševala odvisnost Američanov od rabe osebnih avtomobilov. Z ustanovitvijo novega Urada za urbane zadeve in odmerjenimi razvojnimi vzpodbudami torej nova ameriška vlada pošilja ljudem mešano sporočilo: Da, pripravljeni smo na prevetritev načina razvoja mest, pa tudi da, transport in infrastruktura ostajata takšna kot sta.

Porajajoča se generacija načrtovalcev-aktivistov ugotavlja, da nova politika in napovedana vlaganja v infrastrukturo predstavljajo izjemno priložnost za strateško spremembo in oživitev mest. Vendar opozarja tudi, da prihodnost mest ne leži v urbanističnih načrtih pripravljenih od zgoraj navzdol, temveč v podrobni analizi obstoječega urbanega tkiva. Od te je v veliki meri odvisno ali bodo Obamini milijoni dolarjev pametno porabljeni.


Več:
>>Bela hiša / ukaz o ustanovitvi Urada za urbane zadeve
>>Architect Online
>>Project for Public Spaces

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh