info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 3. 2009

V Zagrebu slovo od Tomislava Odaka
Danes so se v Zagrebu poslovili od arhitekta Tomislava Odaka, ki je umrl v ponedeljek. Odak je bil urednik revije Združenja hrvaških arhitektov (UHA) Arhitektura, tesno pa je bil povezan tudi s Slovenijo. Med drugim je napisal enega od uvodnih besedil k razstavi Slovenija, 9 arhitektov (Madrid, Barcelona, Ljubljana, Zagreb, Maribor 1996).

Za njim ostajajo številna dobra kritiška besedila o arhitekturi in sodelovanja na razstavah. Odak je preteklo leto predstavil svojo zadnjo knjigo z naslovom Hrvaška arhitektura 20. stoletja - Neizvedeni projekti, ki je bila ocenjena kot eno pomembnejših teoretskih del o hrvaški arhitekturi v zadnjem času. V knjigi je v 15 poglavjih prikazal izbrane projekte, ki bi v primeru, da bi bili zgrajeni, pomembno vplivali na razvoj arhitekturne prakse na Hrvaškem. Recenzent knjige je bil tudi Aleš Vodopivec, ki je Odakovo delo ocenil z besedami:"Zato je glavno sporočilo te knjige pravzaprav vprašanje: V kakšnem svetu sploh živimo, če je vse manj pristnega posluha za kulturo, umetnost in arhitekturo, če mora tisto najboljše, kar je človek sposoben ustvariti ostati neopaženo, na papirju, v predalu."

Odak je vodil tudi uspešno arhitekturno prakso, kjer je poznan predvsem po kakovostnih stanovanjskih projektih. Oblikoval je več zagrebških naselij, Prečko, Travno, Borongaj in Dugavo. Za stanovanjsko arhitekturo je dvakrat prejel tudi najpomembnejšo hrvaško nagrado na tem področju "Drago Galić". Leta 1991 sta z arhitektom Brankom Silađinom odprla skupno arhitekturno pisarno in ustvarila več uspešnih projektov.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh