info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 3. 2009

Ponovna raba postaja etično vprašanje

M.Č.
Vprašanje, okrog katerega se v arhitekturi danes najbolj polarizirajo mnenja, ni več ali zvezdniški arhitekti narekujejo razvoj arhitekture temveč, kaj storiti z ostanki povojnega brutalizma, je v sredinem komentarju zapisal arhitekturni kritik New York Timesa, Nicolai Ouroussoff.

Za starejšo generacijo arhitektov te zgradbe utelešajo absolutno dno države blaginje in njihovo uničenje bi bilo samo milostno dejanje. Za mlajšo generacijo arhitektov pa agresivne železobetonske oblike predstavljajo dobrodošlo nasprotje osladnim disneyevskim strukturam sodobnosti. Njihova rušitev bi predstavljala urbano šok terapijo, brisanje zgodovinskega spomina, na katerem temelji pristno kompleksno mesto, ki se upira sterilnemu urbanemu okolju, ugotavlja Ouroussoff.

Komentar v NY Timesu je posvečen polemiki, ki trenutno poteka v zvezi s stanovanjskim kompleksom Robin Hood Gardens v Londonu, ki so jo po načrtih Alison in Petra Smithsona zgradili v 1970-ih. Britanska vlada jo je označila za napako in jo želi porušiti, zagovorniki njene ohranitve pa jo označujejo kot pomemben kulturni dosežek. Gre za pravi spopad dveh ideologij.

Roobin Hood Gardens na prvi pogled učinkujejo kot brutalna urbana struktura, ki po dolgem času zanemarjanja in slabega vzdrževanja izgleda še toliko bolj katastrofalno. Vrsta betonskih okvirov, ki se poigravajo z idejo Miesovih I-profilov, fasadam daje pridih srednjeveške fortifikacije. Stanovanja povezujejo klavstrofobična dvigala in občutek na slabo preglednih stopniščih je neprijeten.

Vsi, ki so se sposobni znebiti svojih estetskih predsodkov, pa v brutalni modernistični arhitekturi lahko najdejo celo vrsto prostorskih inovacij, ki govorijo o vprašanjih in pogledih, ki so bila pomembna za razvoj evropske arhitekture tega časa.

Vendar ne gre samo za to. Dilema med rušenjem in prenovo zgradb je v dobi globalnega segrevanja ozračja dobila etične razsežnosti. Kljub temu pa pomembno ostaja tudi vprašanje, kako ravnamo z zgradbami, ki smo jih podedovali in spomini, ki so z njimi povezani. Površne sodbe o preteklih in polpreteklih arhitekturah, češ da so te ničvredne ovire na poti razvoju, so zgolj simptom intelektualne lenobe ali način, kako se izogniti bolečim resnicam, trdi Ouroussoff.

Moč arhitekture se rojeva v odnosih med arhitekti, naročniki, lokacijo in zgradbo samo, ugotavlja Ouroussoff. Duhovite prenove so lahko priložnost, kako razširiti tovrstno razpravo na več generacij.


Več:
>>bd online

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Tomaž
Končno, 23.3. 2009, 17:04

Končno je nekdo zadel žebljico na glavico.
Nekako se bo treba znebiti OSTANKOV POVOJNEGA BRUTALIZMA.
Ali nam to mora povedati nek Ouroussoff???

Še nedolgo smo polemizirali okrog Globusa in reciklaže, kajne Matevž. Takega brutalizma je od Jesenic do Metlike ulala. Razen če morda želimo postati skansen totalitaristično modernističnih posnetkov in nezgod, ki so resda, čeprav neuporabna za bivanje prejemala prešernove nagrade.


niti ni pomembno
Brez naslova, 23.3. 2009, 23:20

Tomaž "si sploh kdaj razumel kar si drugim pel" :

"Površne sodbe o preteklih in polpreteklih arhitekturah, češ da so te ničvredne ovire na poti razvoju, so zgolj simptom intelektualne lenobe ali način, kako se izogniti bolečim resnicam, trdi Ouroussoff."

Površno branje člankov in hiš pa prav tako... ;)


Tomaž
Dragi niti ni pomembno, 24.3. 2009, 08:58

kaj storiti z ostanki povojnega brutalizma, je v sredinem komentarju zapisal arhitekturni kritik New York Timesa, Nicolai Ouroussoff.

... mislim, da se Globus ne ruši ampak,...

Duhovite prenove so lahko priložnost, ...

Pa spoštovani "niti ni pomembno", samo kanček zdrave pameti in ščepec soli. Glava res ni samo za česat.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Roobin Hood Gardens, pogled na odprte hodnike pred vhodi v stanovanja


Roobin Hood Gardens, blok z dupleks stanovanji

na vrh