info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 3. 2009

Kako do učinkovite javne gradnje?

Uredništvo
Inženirska zbornica Slovenije (IZS) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) organizirata okroglo mizo, ki bo namenjena razpravi o učinkovitejši organiziranosti javne uprave ter zakonodaje na področju graditeljstva in javnih gradenj.

Slabih praks načrtovanja in izgradnje javnih objektov ter ovir in nedopustnih praks v graditeljstvu je, kot so v vabilu zapisali organizatorji, preveč, zato je skrajni čas za spremembe, strokovno dosledne, preudarne in odgovorne. V času iskanja rešitev iz gospodarske krize je to še nujnejše, kot je bilo doslej. Posledice pomanjkljive zakonodaje in organiziranosti za načrtovanje, projektiranje, gradnjo, kompetenten nadzor gradnje objektov, posebej javne infrastrukture in s tem povezano neoptimalno financiranje javnih gradenj, namreč nedopustno škodujejo ne le gospodarstvu, ampak pomenijo resno oviro za bodoči razvoj celotne družbe.

Okrogla miza bo potekala v okviru sejma Megra v Gornji Radgoni, v torek, 31. marca 2009, ob 10.00 uri, dvorana 4 na sejmišču. Uvodničarja na okrogli mizi, ki jo bo povezovala ga. Alenka Avberšek – GZS, bosta generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič in predsednik IZS mag. Črtomir Remec. V nadaljevanju bodo svoja stališča predstavili še predstavnika GZS mag. Vekoslav Korošec in g. Borut Gržinič ter predstavnika IZS dr. Branko Zadnik in g. Mirt Martelanc. Na okroglo mizo so povabili resornega ministra za okolje in prostor Karla Erjavca s sodelavci, ki so odgovorni za gradbeno zakonodajo in ministra za promet Patricka Vlačiča s sodelavci, ki pokrivajo resor z največ javnimi gradnjami. Povabili so tudi predstavnike parlamentarnih delovnih teles, poslanskih skupin, člane Inženirske zbornice Slovenije, člane Gospodarske zbornice Slovenije in predstavnike medijev.


Več:
>>IZS Vabilo
>>Vabilo

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

mburger
kako do nadzora?, 28.3. 2009, 15:04

Upal sem, da bo po enem tednu med arhitekti kak komentar na to temo. Sam imam predlog v zvezi z njo. Ki ga resnici na ljubo ponavljam v različnih oblikah že vrsto let, pa ga bom še enkrat.
Kaj je bolj prav v zvezi z »gradnjo objektov, posebej javne infrastrukture«, ko se pojavi očiten sum nepravilnosti ali pa kakšna očitno boljša rešitev, ni tako težko vedeti. To zagotovo kar dobro ve vsak, ki ima diplomo ene od šol, ki učijo gradnjo objektov. In zagotovo k bolj prav še bolj dobro napotuje ugotovljeni skupni imenovalec vseh teh z diplomo, ki želijo in na določeni institucionalni obliki ugotavljanja tega skupnega imenovalca, to dejansko tudi izrazijo. Kako pa potem tak skupni imenovalec implementirati, zavezati odločevalca in izvajalca da ga upošteva, je pa v današnji slovenski stvarnosti, res nekoliko težje. A če bi bila politična volja pri najvišjem odločevalcu, bi bila ta implementacija čisto enostavna: Le-ta (in to je moj predlog) samo sprejme uredbo, sklep ali zakon, da se pri vsaki gradnji, kjer se je pojavil, ali po eni strani, strokovno utemeljen sum napake ali pomanjkljivosti, ali po drugi strani, boljša rešitev, izvede »določena institucionalna oblika ugotavljanja tega (zgoraj omenjenega) skupnega imenovalca«. To je približek k bolj prav, oz. če se navežem na željo organizatorja okrogle mize v torek: izogib ne le škode v gospodarstvu, ampak tudi oviri za bodoči razvoj družbe.
A kdo ima v resnici interes? Morda predsednik te ali one zbornice, organizator te okrogle mize?


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh