info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 3. 2009

Natečaj za bivanjsko-delovno enoto na Arktiki

Uredništvo
Arctic Perspective Initiative (API) - transnacionalna delovna skupina, ki združuje umetnike, znanstvenike in kulturnike - razpisuje odprt javni mednarodni arhitekturni natečaj za mobilno medijsko-centrično/bivalno/delovno enoto na Arktiki, področju ob severnem zemeljskem polu, kjer se srečujejo teritoriji ZDA, Kanade, Danske, Norveške in Rusije. Čeprav Arktični ocean in področje okoli severnega pola politično ne pripadata nobeni državi, sta že od nekdaj vzbujala politične apetite držav in burila duhove raziskovalcev. Zanimiva sta ne le zaradi politične in naravne strateške pozicije, temveč predvsem zaradi vloge v globalnem ekološkem ravnovesju.

Na pomen polarnih regij v kulturnem in ekološkem pogledu poskuša opozoriti tudi API, ki združuje več organizacij: HMKV (Dortmund, Nemčija), Projekt Atol (Ljubljana,Slovenija), The Arts Catalyst (London, UK), LORNA (Reykjavik, Islandija) in CTASC (Montreal, Kanada). API si prizadeva za izboljšanje življenja lokalnih skupnosti s pomočjo novih oblik komunikacij, prenosom in deljenjem informacij, participacijo in odprtimi tehnološkimi metodologijami.

Arktika je zaradi mraza specifičen, bivanju manj naklonjen in obenem izjemno ranljiv ekosistem. Zato je tema natečaja oblikovanje premične, medijsko-centrične bivanjske enote in delovnega modula, ki ima obnovljivo energetsko preskrbo, omogoča reciklažo odpadkov in vključuje komunikacijske sisteme. Enota naj bi bila zasnovana kot »open source« mobilna arhitektura/sistem/stroj, ki lahko deluje v ekstremnih in milejših klimatskih pogojih. Zasnova mora upoštevati možnosti masovne industrijske proizvodnje enote in obenem ponujati možnost njene amaterske produkcije oz. izdelave. Enota bo služila kot model za mobilno raziskovanje v ekstremno hladnih okoljih, ki naj bi vključevala visoko-tehnološke rešitve ob uporabi obnovljivih virov.

K sodelovanju na natečaju so vabljeni arhitekti, oblikovalci, inženirji, umetniki, študenti in inženirske skupine.

Rok za oddajo projektov je 1. julij 2009, mednarodna žirija pa bo ocenila prispele projekte in podelila nagrade (1. nagrada: 5.000 EUR, 2. nagrada 2.500 EUR, 3. nagrada 1.500 EUR) do 1. oktobra 2009.


Več:
>>arcticperspective.org
>>Razpis natečaja / program (*.pdf, 1.6 Mb)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>arcticperspective.org
>>Razpis natečaja / program (*.pdf, 1.6 Mb)

na vrh