info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
31. 3. 2009

Ikone poljske arhitekture v Mariboru

Uredništvo
V Maribor prihaja zanimiva predstavitev arhitekture, ki nastaja v pogojih, primerljivih s Slovenskimi. Poljski veleposlanik bo v četrtek ob 19.00 v Umetnostni galeriji Maribor otvoril razstavo Ikone poljske arhitekture. Razstava je nastala v sodelovanju poljskega Ministrstva za zunanje zadeve in revije Architektura-Murator in predstavlja 20 najpomembnejših zgradb, ki so bile na Poljskem zgrajene po letu 1989.

Politični preobrat na Poljskem je s seboj prinesel ekonomske, socialne in kulturne spremembe, kar je pustilo vidne sledi tudi v arhitekturi. Pri izboru zgradb, ki bodo na ogled v Mariboru sta bili odločilnega pomena kakovost in inovativnost, komunikativnost arhitekture z uporabniki ter njihova vloga pri so-oblikovanju širšega urbanega prostora. Gre za dela, ki so postala ikone na način, da so zaznamovala obdobje, v katerem so nastajala in odločilno vplivala na razvoj sodobne poljske arhitekture.

Ikone poljske arhitekture predstavljajo prerez skozi široko področje arhitekturnega ustvarjanja na Poljskem. Na razstavi se predstavljajo tako nove javne zgradbe, kot arhitektura, ki jo je gradil zasebni sektor, sakralni objekti in kulturni centri, nakupovalna središča in stanovanja. Pod pojmom "poljska arhitektura" se predstavljajo poljski arhitekti, in arhiteki iz drugih držav, ki so v tem času gradili na Poljskem. S razstavo 20 izbranih ikon so želeli Poljaki vzbuditi širše zanimanje za sodobno arhitekturno dogajanje na Poljskem in izpostaviti izvirnost in inovativnost njihovih avtorjev. Kustosinja razstave in ena izmed selektoric, arhitektka Ewa P. Porębska, v spremnem tekstu v katalogu poudarja: "Z 20 projekti na razstavi smo poskušali zajeti širok spekter arhitekturnih tendenc in stilov sodobne poljske arhitekture in istočasno predstaviti obsežno področje kreativnih sposobnosti in interesov poljskih arhitektov danes, kar je bilo ob obilici arhitekturne produkcije zadnjih 15-ih let izredno težavno delo."

Med zanimivejšimi projekti na razstavi so Manggha japonski center umetnosti in tehnologije, Krakow, (Arata Isozaki, 1994), Poljski paviljon za EXPO 2005 v Nagoyi na Japonskem, (Krzystof Ingarden, Aleksander Janicki, 2005), Ambasada Kraljevine Nizozemske v Varšavi, (Erick van Egeraat Associated Architects, 2004), Spominsko obeležje znotraj nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča, Bełzec, (DDJM Buiro Architektoniczne, 2004). Med manjšimi projekti, ki so v različnem strokovnem tisku vzbudili veliko pozornosti pa si bo mogoče ogledati projekt Bolko_Loft/mHl, kjer so arhitekti Medusa group preuredili svetilno ploščad železarne v Varšavi v stanovanjski loft (Przemo Łukasik 2003). Razstava bo na ogled do 14. maja.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Gregor
Priporočam, 15.4. 2009, 22:01

...zelo zanimiva razstava o dobri arhitekturi, ki je doslej nismo imeli priložnosti temeljiteje spoznati. Zadržano, odgovorno, nezvezdniško, ampak inovativno!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Bolko_Loft/mHl – modernizacija in adaptacija svetilne ploščadi rudnika/železarne v stanovanjski objekt, Varšava, 2003, arhitekti: medusa group / Przemo Łukasik (foto: Juliusz Sokolowski)


Manggha japonski center umetnosti in tehnologije, Krakow, 1994, arhitekt: Arata Isozaki


Spominsko obeležje znotraj nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča, Bełzec, 2004, arhitekti: DDJM Buiro Architektoniczne (Marek Dunikowski, Piotr Czerwiński, Piotr Uherek)na vrh