info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 4. 2009

Arhitektura: za kaj sploh gre?

Uredništvo
V Ljubljani se bodo v začetku maja zbrali arhitekturni teoretiki in kritiki, ki verjamejo, da je z arhitekturo še vedno mogoče spreminjati svet. Na enodnevni konferenci v Cankarjevem domu se bodo posvetovali o tem ali se v času globaliziranega kapitalizma arhitektura lahko odpove tržni logiki kapitalistov in ubere svojo pot. Dogodek nastaja pod vodstvom Petre Čeferin, v sodelovanju Arhitekturnega muzeja Ljubljana, Fakultete za arhitekturo in Zavoda ARK.

Na konferenci z naslovom "Naslednji korak: projekt arhitektura" bodo predavatelji obravnavali problem kako bi lahko arhitektura v kapitalizmu zavzela kritično pozicijo do tržno orientiranega načina delovanja, ki prevladuje na različnih področjih družbene in kulturne dejavnosti. Arhitektura naj bi bila ujeta v ta mehanizem. Konferenca bo poskušala zarisati tretjo pot za njeno prakticiranje, takšno ki ne bo podrejena tržni logiki in ki ne bo obupala, temveč bo predvsem "arhitektura".

Konferenca se bo 7. maja odvila v Cankarjevem domu, njena zvezda pa bo nedvomno Kenneth Frampton. Od leta 1980, ko je izdal danes že večkrat predelano kritično zgodovino moderne arhitekture (Modern Architecture: A Critical History), je Frampton med najbolj zaželenimi gosti tovrstnih dogodkov. Danes profesor teorije in zgodovine arhitekture na univerzi Columbia v New Yorku, je na različnih koncih sveta redna tarča lokalnih arhitekturnih lobijev, ki bi v njegovi kritični zgodovini moderne arhitekture želeli videti še kakšno svojo arhitekturno zvezdo.

Poleg Framptona bodo na konferenci sodelovali še prof. dr. Luis Fernádez-Galiano, (Tehnična univerza, Madrid, urednik AV/Arquitectura Viva, Madrid), prof. dr. Rado Riha, (Filozofski inštitut, ZRC SAZU, Ljubljana), dr. Pier Vittorio Aureli, (Inštitut Berlage, Rotterdam, gostujoči profesor na Architectural Association, London), doc. dr. Petra Čeferin, (Zavod ARK, gostujoča profesorica na Fakulteti za arhitekturo, Ljubljana) in dr. William S. Saunders, ZDA (Univerza Harvard, urednik Harvard Design Magazine, Boston).

Projekt arhitektura je nadaljevanje uspešnega cikla predavanj in knjige Arhitekturni epicentri: invencije arhitekture, intervencije v realnost (2008), ki jih je Petra Čeferin organizirala v Arhitekturnem muzeju Ljubljana pred dvema letoma. Naslednji korak je projekt različnih ustanov, med njimi tudi Moderne galerije, ki bo dva dni po arhitekturni konferenci organizirala mednarodno konferenco muzejev moderne in sodobne umetnosti.


Več:
>>Arhitekturni muzej Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Arhitekturni muzej Ljubljana


Prof. Kenneth Frampton (foto: Timothy Bell)


Petra Čeferin (foto: Stephanie Mitchell/Harvard News Office)na vrh