info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 4. 2009

Urbanizem in civilna družba
Kako so javnost in lokalne pobude vključeni v urbanistično načrtovanje v Sloveniji? Je slovenska praksa primerljiva z razvitim svetom? Kako je mogoče stanje izboljšati? O tem se bo nekdanji sodelavec svetovne banke Lars Soeftestad pogovarjal s Pavletom Gantarjem, Miranom Gajškom, Liljano Madjar, Mileno Marega in Majo Simoneti. Pogovor z naslovom "Vloga civilne družbe v urbanističnem načrtovanju" (The role of civil society in urban planning) organizira Inštitut za politike prostora v ponedeljek, 6. aprila 2009 ob 19:30 v predavalnici Galerija Fakultete za arhitekturo na Zoisovi 12 v Ljubljani.

Civilna družba je v zadnjih letih doživela v Sloveniji in še posebej v Ljubljani nekoliko nepričakovan razmah. Ključen pokazatelj tega razcveta je porast števila civilnih iniciativ, ki so postale zelo dejaven akter v zvezi z razvojnimi politikami in načrti zlasti na lokalni ravni. Pogosto gre za ad-hoc organizacije, ki nasprotujejo konkretnemu projektu v svojem lokalnem okolju. Po drugi strani mesto in država izvajata vrsto ključnih razvojnih projektov, ki potrebujejo podporo prebivalcev in civilne družbe na lokalni ravni, pa vendar ne najdeta načinov za njihovo boljše vključevanje v procese prostorskega in urbanističnega načrtovanja.

Gostje okrogle mize, ki bo potekala v okviru projekta PoLok bodo: dr. Pavel Gantar, Predsednik Državnega zbora RS, mag. Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana, prof.dr. Drago Kos, predstojnik Centra za prostorsko sociologijo pri Inštitutu za družbene vede, mag. Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, Milena Marega, direktorica Regionalnega centra za okolje za srednjo in vzhodno Evropo v Sloveniji ter mag. Maja Simoneti, predsednica Društva krajinskih arhitektov Slovenije in sodelavka Inštituta za politike prostora.

Moderator okrogle mize, ki bo potekala v angleškem jeziku, bo Lars Soeftestad iz Norveške, nekdanji sodelavec Svetovne Banke in koordinator svetovne mreže ljudi, ki delujejo na področju upravljanja naravnih virov v skupnostih in na sorodnih področjih.

Projekt PoLok, v okviru katerega bo potekal pogovor z zanimivimi gosti, je namenjen spodbujanju povezovanja prebivalcev in komuniciranja med organiziranimi lokalnimi pobudami, prostorskimi načrtovalci, investitorji in nosilci urejanja prostora.

Več:
>>PoLok

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Lars Soeftestad
Comment on the PoLok project, 16.5. 2009, 12:30

Greetings,

You write that I am the _former_ secretary and coordinator. There are two mistakes here: I am still today involved, as Coordinator (and not secretary. Also, the network was founded by the World Bank, but is today located in civil society.

Accordingly, I would appreciate it if you would revise the whole description to something like: "... who is Coordinator, the Community-Based Natural Resource Management Network (CBNRM Net), which was set by the World Bank in 1998.

Regards,
Lars


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>PoLok

na vrh