info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 11. 2003

Novi številki AB in Piranesija spet na stojnici v Piranu

Uredništvo
V teh dneh lahko vzamemo v roke novi številki obeh najpomembnejših slovenskih publikacij, ki že vrsto let skrbita za uveljavljanje slovenske arhitekture. Dobili smo tako prvo letošnjo številko revije Arhitektovega biltena,ab kot Piranesija, ki pa se letos lahko pohvali že s tem, da je izdal spremni katalog k Ravnikarjevi pregledni razstavi v Cankarjevem domu.

Kot v uvodniku ab pojasnjuje urednik Miha Dešman, je letošnja revija izšla z zamudo, ki je posledica nesrečne birokratske napake, zaradi katere je v prvi polovici leta redakcija ostala brez sredstev, ki ji omogočajo izdajanje revije. Žal se je še enkrat izkazala ahilova peta promoviranja slovenske arhitekture, ki temelji na prizadevnem entuziazmu, namesto, da bi jo država institucionalizirala in sistemsko zagotovila.

Kakorkoli že, ab gre naprej in nam v novi številki predstavlja šole. Med njimi v prvi vrsti letošnjo plečnikovo nagrado, osnovno šolo Rinža v Kočevju, potem pa še medicinsko šolo v Mariboru in prenovo osnovne šole Hinka Smrekarja v Ljubljani. Boris Briški nam predstavlja delo Emila Navinška, ki je po vojni postavljal šole po Ljubljani, ki so še danes lahko vzor dobrih šolskih zgradb. ab je na koncu začinjen še z znamenitim Goethejevnim tekstom o stavbarstvu.

Kočevski osnovni šoli se ni zmogel izogniti tudi Piranesi, saj je bila lani nagrajena na Piranskih dnevih arhitekture. V sklopu nagarjencev Piranesi predstavlja še palačo Euro v Pragi in most hrvaških braniteljev na Reki. Piranesi se z 'in memoriam' Giovannija Vragnaza poslavlja od nedavno preminulega italijanskega arhitekta Gina Valeja, ki je leta 1991 dobil nagrado Piranesi. Naslovna tema je tokrat Plečnikova hiša v Trnovem, ki še ni bila predstavljena na podoben način. Piranesi prinaša nam tudi izjemno zanimiv intervju s Petrom Smithsonom in predstavitev TEAM 10 PRIMER.

Obe reviji kot po pravilu izhajata tik pred Piranskimi dnevi arhitekture in tako še dodatno prispevata k kar malo festivalskemu vzdušju v Piranu, pa tudi branja za dolge jesenske in zimske večere bo torej dovolj.


Več:
>>ab magazine

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh