info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 4. 2009

Krajinski arhitekti aprila odpirajo vrata

Maja Simoneti, predsednica DKAS
Društvo krajinskih arhitektov Slovenije se tudi letos pridružuje mednarodni skupnosti krajinski arhitektov in napoveduje praznovanje meseca krajinske arhitekture. April je mednarodna zveza krajinskih arhitektov (IFLA) leta 2007 razglasila za Svetovni mesec krajinske arhitekture po zgledu ameriške zveze, ki je najstarejša in največja na svetu. Ta 110 let stara zveza danes zastopa že več kot 18 tisoč članov.

Praznovanje meseca krajinske arhitekture je namenjeno promociji stroke, ki je osredotočena na urejanje odprtega prostora. Kot razmeroma mlada stroka je z vnosom varovalne doktrine v prostorsko načrtovanje in urejanje prostora krajinska arhitektura dokazala družbeno koristnost. Danes sposobnost razumeti naravne procese in produktivno usklajevati interese razvoja in varstva krajinskim arhitektom omogoča sodelovanje pri reševanju zelo različnih nalog. Krajinski arhitekti so v Sloveniji aktivni kot prostorski načrtovalci, projektanti, urbanisti, raziskovalci, univerzitetni učitelji in konservatorji.

April je idealen mesec za praznovanje krajinske arhitekture, stroke, ki je v celoti posvečena urejanju odprtega prostora. Daljši in toplejši dan vabi v park, gozd, na ulico in trg, na igrišče in vrt. Naravne, kulturne in urbane krajine razkrivajo lepe in manj lepe, uporabne in degradirane podobe in zaposlujejo misli uporabnikov in krajinskih arhitektov. Aprila praznujemo Dan zemlje in rojstni dan rojstni dan ikone krajinske arhitekture in avtorja newyorškega Centralnega parka Friderich-a Law Olsmted-a (1822-1903), enega tistih, ki so zelene površine v naseljih uvrstili med načrtovalske prvine urejanja prostora.

Raziskave kažejo, da dostopnost in uporabnost odprtih površin, parkov, rekreacijskih območij, kolesarskih stez in drugih ureditev za vsakdanjo rabo lahko poveča fizično aktivnost prebivalstva in tako vpliva na znižanje prekomerne teže in splošno zdravje. Zaradi tega dejstva so odprte površine v razvitem svetu, ki se zaveda kritične zdravstvene slike prebivalstva, deležne velike pozornosti in ukrepov, ki v javnem interesu zagotavljajo preskrbo naselij z odprtimi površinami. Skozi percepcijo javnega zdravja sta obravnavani tudi energetska in klimatska kriza, ki tako posredno tudi vplivata na prostorsko načrtovanje. Argumentov zato, da se načrtuje več javnih zelenih in odprtih površin ter zato, da se skozi javne politike povečujejo tudi zahteve za ravnanje z zasebnimi površinami, je očitno več in dovolj. Krajinska arhitektura na akademski in praktični ravni, učinkovito prispeva svoj delež k reševanju strateških in projektnih nalog.

Krajinska arhitektura je koristna, donosna in ugledna stroka. Po podatkih ameriškega zveznega urada za statistiko je bila leta 2007 krajinska arhitektura v ZDA najhitreje rastoča oblikovalska dejavnost. Napovedi pa so ji obetale 18 do 20 odstotno rast povpraševanja v naslednjih šestih letih. Posledica tega trenda je bil v povprečju za 6 odstotkov povečan vpis na študijske programe za krajinsko arhitekturo in dejstvo, da povprečen študent že v zaključnem letu študija prejme po dve ponudbi za delo. Krajinski arhitekt lahko doda lepoto in funkcionalnost zunanjosti vaše nepremičnine in tako za 15 do 20 odstotkov poveča njeno vrednost trdijo v ZDA in dodajo, da se hiše s strokovno oblikovano okolico običajno prodajajo prej in bolje od primerljivih brez takih ureditev.

Aprila bodo med drugim vrata za goste in prijatelje odprle pisarne krajinskih arhitektov v več krajih po Sloveniji, Program »Odprta vrata« ponuja priložnost doživeti srečanje s strokovnjaki v delovnem okolju in spremljati priložnostne predstavitve, razstave in pogovore o projektih. Aprila bo v Miklovi hiši v Ribnici še na ogled razstava načrtov in realizacij Javni odprt prostor. Aprila se bo na Ministrstvu za kulturo promovirala pravkar izdana knjiga o slovenskih zgodovinskih parkih. Konec meseca se bodo krajinski arhitekti zbrali na pikniku ob Ljubljanici. Mesec krajinske arhitekture pa bo predstavljen tudi na tiskovni konferenci prodekana za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti prof. dr. Davorina Gazvode, predsednika Zbornice za arhitekturo (ZAPS) in prostor Andreja Goljarja, predstavnikov matične sekcije krajinskih arhitektov na ZAPS) in predstavnikov Društva krajinskih arhitektov Slovenije.


Več:
>>IFLA
>>DKAS

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 4.4. 2009, 09:46

Hura za solatarje!

Anonimnez
Velka noč, 6.4. 2009, 21:23

Bog vam naj požegna!

Anonimnez
Jebiga..., 7.4. 2009, 14:38

Eni bodo pa raje še kakšno kocko zabetoniral...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>IFLA
>>DKASna vrh