info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 4. 2009

Pritzkerjevo nagrado letos dobi Zumthor

Matevž Čelik
Letošnjo Pritzkerjevo nagrado bo dobil švicarski arhitekt, ki je svojo kariero začel kot mizar. Že 30 let živi in dela v oddaljeni vasi Haldenstein v graubündenskih Alpah, odmaknjen od razburljivega dogajanja na mednarodni arhitekturni sceni. Tam z majhno skupino sodelavcev razvija samosvoje zgradbe in ne pusti, da bi ga motil vrvež urbanega sveta.

Čeprav mediji z veseljem povzemajo simpatično dejstvo, da je bil v mladosti izdelovalec omar, ima Zumthor seveda odlično izobrazbo. Po mizarski praksi je študiral v Baslu in potem še na inštitutu Pratt v New Yorku. Po vrnitvi v Švico se je zaposlil pri tamkajšnji službi za varstvo kulturne dediščine. Leta 1979 je odprl svojo arhitekturno pisarno.

Danes je večini najbolje poznan po termah v Valsu, s katerimi je zaslovel že v devetdesetih. To termalno kopališče navzven v resnici izgleda kot dokaj običajen betonski blok, potisnjen v strm breg nad majhno švicarsko gorsko vasico. Navzven monolitna zgradba pa je razrezana z labirintom bazenov in pavilijonov za sproščanje, ki se odpirajo v divjo gorsko pokrajino. Stene termalnega kopališča in bazenov so oblečene v granit, narezan v tanke pasove. Monumentalne bazenske školjke v kombinaciji s pogledi na divje gorske bregove tako ustvarjajo pravo prostorsko ekstazo. Predvsem za neštete arhitekte, za katere je Vals postal nekakšno romarsko središče, kjer lahko kontemplirajo o tem, kaj bi storili sami, če bi se jim ponudila priložnost graditi tako drago in sredi tako divje narave.

Zumthor je prazvzaprav izjemno kapriciozen arhitekt. Njegov občudovanja vreden opus je tudi posledica tega, da večino naročil, ki jih dobi, zavrne. Delati je pripravljen samo takrat, ko ga naloga zanima in kadar ve, da bodo naročniki dosledno podpirali njegove neverjetne ideje - do zadnjega detajla. Poznavalci pogosto omenjajo, da terme v Valsu ne bi zgradili nikoli, če v upravnem odboru podjtja, ki z njimi upravlja, ne bi sedela tudi njegova žena. Zanimiva sta bila tudi naročnika kapele v Wachendorfu v Nemčiji, kmet Hermann-Josef Scheidtweiler in njegova žena Trudel, ki sta kapelo skupaj s prijatelji, znanci in lokalnimi obrtniki tudi zgradila.

Pritzkerjevo nagrado je ustanovila čikaška družina Pritzker leta 1979 in jo podeljuje preko svoje fundacije Hyatt. Pritzkerjevo nagrado danes pogosto omenjajo kot Nobelovo nagrado za arhitekturo. Kot 33. prejemnik te visoke nagrade bo Zumthor konec maja v Buenos Airesu prejel 100.000 dolarjev in bronasti medaljon. Kot je ob razglasitvi nagrajenca poudarila žirija je Zumthor s tem, da je arhitekturo olupil prav do njenega dragocenega bistva, reafirmiral nujno potrebno vlogo, ki bi jo arhitektura morala imeti v minljivem svetu.


Več:
>>The Pritzker Architecture Prize
>>Peter Zumthor / Wikipedia

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Peter Zumthor
Nadškofijski muzej Kolumba, Köln, Nemčija (1997-2000)


Poljska kapela Wachendorf, Nemčija (2007); Pogled skozi odprtino v strehi

na vrh