info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 4. 2009

Prenova za Cukrarno in Kolezijo

M.Č.
Dve pomembna ljubljanska kompleksa, ki že nekaj let propadata morda čaka oživitev. Mesto Ljubljana je z ZAPS razpisalo natečaja za Cukrarno in Kolezijo. V Cukrarni naj bi uredili novi ljubljanski rotovž z upravno enoto, na Koleziji pa posodobili kopališče in mu dodali nove zanimive vsebine.

Na kopališču Kolezija so se Ljubljančani nazadnje kopali poleti 2001, zadnja leta pa so bazeni služili mladim športnikom kot improviziran skejterski park. Natečaj bo prinesel novo urbanistično, arhitekturno in krajinsko arhitekturno rešitev za kopališče. Kolezijo naj bi prenovili v športni kompleks, ki bo vključeval nov odprt olimpijski bazen ter center zdravja in dobrega počutja. Ob bazenu bodo uredili mokra in suha otroška igrišča, športna igrišča ter uredili parkovne površine. V centru zdravja in dobrega počutja bo tudi manjši pokrit bazen s savnami, fitnes prostori, plesna dvorana, center športne medicine in restavracija. Ocenjevalni žiriji predseduje Jadranka Grmek, sestavljajo pa jo še Jakob Bednarik, Jurij Kobe, Boris Briški, Stojan Skalicky in Ana Kučan. Oddaja elaboratov je predvidena 10. julija.

Cukrarna je bila od leta 1994 v denacionalizacijskem postopku. Zgradba, ki danes komaj še stoji, naj bi bila pred 180 leti največja tovarna sladkorja v avstro-ogrski monarhiji. Preživela je številne lastnike, prezidave, požare in preobrazbe. Bila je vojašnica in tobačna tovarna, najdlje pa je dajala skromen dom ljubljanskim revežem. Svoje kratko življenje sta v njej končala tudi pesnika Dragotin Kette in Josip Murn. Zadnje stanovalce Cukrarne, 8 brezdomcev, so iz goreče stavbe rešili gasilci leta 2004.

Zdaj naj bi na podlagi zmagovalnega natečajnega projekta Cukrarno preuredili v novo upravno središče, kjer bodo na enem mestu združeni prostori mestne, državne in bodoče regijske uprave. V okviru projekta je predvidena prenova kar 4 zgradb, ki so zavarovane kot stavbna kulturna dediščina: dve zgradbi v kompleksu Cukrarne, Severjeva garažna hiša in hiša na Ambroževem trgu 7.

Obenem je načrtovana prenova okolice Plečnikovih zapornic z Ambroževim in Vrazovim trgom ter nabrežji Ljubljanice. V anketnem delu natečaja bo potrebno rešiti tudi območje križišča Poljanske in Roške ceste. Naloga natečajnikov bo tudi dopolniti obsežen poslovni program z javnimi programi, ki bodo zagotavljali celodnevno in celovito rabo prostora. Velik poudarek natečajna naloga posveča temi ekološke in energetske učinkovitosti, zato bo potrebno pri iskanju rešitev misliti na zmanjšanje obremenitev naravnih virov in energetsko samooskrbo objektov. Ocenjevalno žirijo za Cukrarno bo vodil Janez Koželj, rok za oddajo elaboratov pa je 21. avgust.


Več:
>>Mestna občina Ljubljana
>>ZAPS

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
počitniški natečaji, 18.4. 2009, 22:37

zaps očitno skrbi, da se arhitekti poleti ne bi preveč dolgočasili, in so postavili roke za oddajo sredi julija in avgusta... saj arhitekti menda itak ne hodimo na dopust...

D.R.
TrajekT in natečajna problematika, 19.4. 2009, 21:33

Opažam, da se zadnje čase na Trajektu piše zgolj o natečajih, pri katerih sodeluje kot član ocenjevalne komisije kakšen urednik.

Sam pogrešam kakšen tehten članek, ki bo presegal vsebinskost oglasne table. Na primer o tem zakaj zadnje čase zmanjka natečajnega gradiva v 14 dneh ali o razlogih da je na natečaju za oš Lavrica sodelovalo 40 avtorskih skupin, na podobnem natečaju (Mirna peč) leto poprej pa 14.


Matevž Čelik
Uredniška politika, 20.4. 2009, 10:01

Predvidevam, da komentar leti name. Trajekt nastaja spontano, z gradivom, ki ga prejmemo po elektronski pošti ali nam je tako ali drugače dostopno. Obenem je že od vsega začetka odprt za vaše tehtne članke. Takole že 6 let piše v kolofonu "Trajekt je pripravljen objaviti vsak prispevek, iz katerega je moč razbrati določeno resnost in problemsko ukvarjanje z vprašanji načrtovanja, poselitve in rabe prostora." Torej, le pogumno!

Darja Matjašec
Natečajna problematika, 20.4. 2009, 11:25

Prejšnji četrtek, 16. aprila 2009, se je odvila problemska konferenca o natečajih na ZAPS, na kateri smo razpravljali o celotni natečajni problematiki. Vabilo je bilo pravočasno objavljeno na spletni strani ZAPS in tudi na TrajekT-u.
O tem, zakaj je bilo pred enim letom le običajno zanimanje za natečaje in zakaj je v tem trenutku to naraslo za več kot 200 %, verjetno ni potrebno izgubljati odvečnih besed. Ponudbe na trgu za delo je občutno manj, zato imamo posledično večje zanimanje za natečaje s strani natečajnikov. Povpraševanje je tako veliko, da je na primer že prvi dan razpisa dvignilo natečajno razpisno gradivo toliko kandidatov, da je bilo potrebno nekoliko počakati na dodatne kopije. Zmanjka pa razpisnega gradiva zagotovo ne, saj ga natečajniki praktično lahko dvigujejo vse do oddaje natečajnih elaboratov.

Darja Matjašec, komisarka za natečaje pri ZAPS


Nenad
Prevzem, 21.4. 2009, 14:35

Pozivam vse pozitivno naravnane in konstruktivne komentatorje da stopijo v akcijo. Anonimni nergači žal prevzemajo forume kot je ta, uničujejo razpravo in z negativno energijo dušijo vse, ki se trudijo in so ustvarjalni. Zato pozivam, da si tudi ljudje dobre volje vzamete čas... Razpisani natečaji so zelo pozitiven premik pri upravljanju prostora v Ljubljani, leto je dolgo in nekateri padejo tudi v poletne mesece, ampak tako pač je. Časa je še dovolj, da je naloge mogoče zaključiti tudi pred dopusti, sicer pa je čas poletnih dopustov, ko se tekoče delo v biroju umiri, najlepši za snovanje idej brez nadležnih telefonov in napornih sestankov.

Anonimnez
Brez naslova, 22.4. 2009, 22:47

Nenad, očitno še nisi nikoli delal natečaja, sicer bi vedel, da je poleg prijetnega snovanja idej treba kaj tudi narisati, narediti renderje, maketo, tabele površin, vse skupaj sprintati in na koncu paziti, da nisi pozabil priložiti kakšne kuverte. Časa pa vedno zmanjkuje pred oddajo, ne na začetku. Ali morda pričakuješ, da kdo končal projekt 2 tedna pred rokom in šel potem mirno na morje? Res, leto je dolgo, zato je še toliko bolj absurdno, da se tako pomemben natečaj oddaja sredi avgusta. Ali pa imajo "pravi" ljudje projekte itak že pripravljene?

In konstruktivna kritika? Naj prestavijo rok na sredo septembra in naj tudi v bodoče med julijem in avgustom ne bo oddaj.


Nenad
Re: Brez naslova, 23.4. 2009, 09:06

Dragi anonimnež. Smo tudi taki, ki jim časa pred oddajo ne zmanjkuje. Potrebno je samo malo organizacije. Mislim, da ima za Cukrarno 4 mesece vsak dovolj časa. In vmes gre lahko vsaj dvakrat na dopust.

petra
Anonimnežu, 23.4. 2009, 11:22

Vsak pošten človek oz. večina ljudi hodi vsaj 5x na teden v službo in tam dela po najmanj 8 ur vsak dan. Povprečno je na mesec 170-180 ur (brez nadur). Če to pomnožiš s štirimi meseci, je to na primer skoraj 700 ur dela na natečajni rešitvi (v kolikor delaš sam). Če si lahko privoščiš, da delaš natečaj toliko časa, izvoli, lahko delaš seveda tudi manj - se razume, začneš že danes, da boš lahko šel na dopust (povprečno ima vsak zaposlen z visoko izobrazbo najmanj 21 dni plačanega dopusta, pa vse do nekje 30).

Sploh pa, kje je že kdo videl, da bi se kdo upiral delu čez poletje? Kot da bi čez poletje nehali delat zdravniki, trgovci, bencinske črpalke, bankirji, odvetniki itd. Halo, no?

Sploh pa natečaj ni nikogaršnja obveza. Take it or leave it!


Nenad
Problemi, 23.4. 2009, 11:50

Če je res kaj problematičnega, potem je to natečaj za srednjo šolo na Ravnah. Kdo je že videl, da bi natečaj za šolo namesto ministrstva razpisal kar izvajalec? In da ima celo v žiriji dva člana!!! Slabo se piše našim šolam, če bo to postal trend...

Anonimnez
Brez naslova, 23.4. 2009, 21:16

petra, meseca avgusta odvetniki, bankirji, uradniki, poslanci, delavci... - in tudi večina zdravnikov - popiha na morje. da arhitekti nismo bencinska pumpa ali urgenca pa upam da ti je tudi jasno. so pa očitno nekateri med nami taki mazohisti, da se jim tako nategovanje s strani organizatorjev natečaja ne zdi noben problem... je pa res, da če imaš "pošteno" službo od 7h do 15h, s plačano malico in dopustom, verjetno ne razumeš, kaj je projektno delo z roki.

in nenad, če ti pred oddajo natečaja vsaj malo ne zmanjkuje časa, to kvečjemu pomeni, da nisi naredil vsega, kar bi lahko. Ravnikar je običajno dan pred oddajo popolnoma spremenil projekt... ampak po tvoje je bil samo slabo organiziran.


Nenad
natecaji, 23.4. 2009, 21:37

V Sloveniji se ni bilo natecaja, kjer bi bilo od razpisa do oddaje 4 mesece. Cukrarna je tu presezek in zgled. Anonimnez se najprej pritozuje, da si zaradi oddaje v avgustu ne bo mogel privosciti normalnega dopusta, zdaj ga ze pesti preobilica drugega dela, rokov in projektov. Mogoce bi se moral preseliti v Italijo, Grcijo ali kako drugo podobno dezelo, kjer svet poleti obstane. Ravnikarjeva generacija, kar se tice poslovne kulture, odgovornosti do narocnikov in drzanja rokov res ni kak svetel zgled. Takrat marsikaj res ni bilo vazno. Lahko si spreminjal, popravljal in motovilil s projektom kot si hotel. Danes pac takega boemskega odnosa do projekta ne bo nihce vec kupil. Ce spreminjas resitve zadnji dan, ker ugotavljas, da si naredil preslabo, pomeni da so tvoje delovne metode slabe.

anonimnez
nenadu, 24.4. 2009, 09:07

Nenad verjetno so tvoje delovne metode zelo dobre, projekt natančen,vestno preračunan in korekten, pa vendarle naj bi se na natečaju izbiralo nekaj več oziroma presežek med prejetimi deli. Samo korekten projekt je tu nažalost premalo! Za presežek je protrebno malo več kot le vestnost, skrbnost, korektnost. Potrebno je podati najboljšo idejno rešitev za katero pa nikdar ne bi smelo biti prepozno tudi če se spreminja zadnji teden! Zatorej če se koncept spreminja tik pred zdajci ne pomeni, da se delovne metode slabe ampak boljše od tvojih, saj si v natečajnem času preigral več konceptov in se soočil z večimi problemi.

Nenad
seveda..., 24.4. 2009, 11:49

...in zabil štiri mesece. Nekaterim pač pride prepozno!

petra
anonimnežu, 25.4. 2009, 09:25

Seveda jih večina odhaja na dopust v juliju ali avgustu (nekateri tudi v septembru ali celo oktobru). Je pa res, da odhajajo na dopust za kvečjemu 3 tedne in ne za 2 meseca. Vsi, ki imajo že zdaj predvidene delovne roke na koncu avgusta (tudi tisti, ki imajo delo od sedmih do treh s plačano malico in dopustom), jih imajo že načrtovane v svojih urnikih, vse resne delovne organizacije pa že zdaj vedo, kdaj gredo njihovi delavci na letni dopust, da bo lahko delo nemoteno potekalo (delo se ustavlja le v tistih tovarnah, kjer imajo tekoči trak ali pa še to ne).
Iz anonimneževega zapisa sledi, da ste arhitekti razvajeni, kar se tiče discipline in organizacije dela in da nimate pojma, kako stvari dejansko delujejo. Ne vidite naprej od svojega nosu in se svet vrti okoli vas. To je težka iluzija!
Natečaji sicer niso na trgu zato, da bi razvajali arhitekte. Kdor ni sposoben sprejeti niti natečajnega roka v času razpisanega natečaja, pomeni, da se kasneje ne bi bil sposoben dogovarjati z naročnikom in upoštevati njegovih ciljev, vsaj kar se rokov tiče. Kdor ne razume, da gredo vse tendence v to, da so za naročnika roki eden izmed pomembnih kriterijev (na njih so vezane finance, volitve…), se biznisa ne zna iti (dober arhitekt bo naročnika vedno znal prepričati, kolikšen je potreben ustrezni čas, da se delo kakovostno zaključi). Vsi slovenski uspešni biroji, tudi zvezdniški, vedo, kaj pomeni upoštevanje rokov. Najverjetneje nobeden izmed njih ni nikoli naročniku rekel, da ne bo kakšnega projekta oddal na koncu avgusta, ker odhaja na dvomesečni dopust…


anonimnez
nenadu, 25.4. 2009, 10:44

Bolje da boljša rešitev pride prepozno!.......kot pa nikoli dobra.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
V torek 20. aprila 2009 je bil na spletni strani ZAPS objavljen tudi razpis natečaja za adaptacijo in novogradnjo osnovne šole v Litiji. Predsednica komisije je Mika Cimolini, rok oddaje elaboratov pa je v petek 21. junija 2009.


Cukrarna


Bazen kopališča Kolezija

na vrh