info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 4. 2009

Nika Zupanc obvladuje Milano

Uredništvo
Sloviti milanski oblikovalski epicenter, Superstudio Piu, bo letos prvič med svoje goste uvrstil slovensko ime. Nika Zupanc na Salone del mobile prihaja sicer že četrtič, a tokrat prvič z lastnim razstavnim paviljonom – z objekti in s pomeni nabitim prostorom. Posebej vznemirja dejstvo, da se bosta v okviru njenega nastopa predstavili tudi inovativni oblikovalski potezi družb Trimo in Gorenje, partnersko razviti prav z Niko Zupanc.

Razstavo Temporary museum of new design je kuriral Giulliuo Cappellini, kar govori o strogem izboru in svetovljanskem pregledu relevantnih avtorjev in podjetij na področju oblikovanja. Med 22. in 27. aprilom 2009 se bo v Milanu na dveh lokacijah in 13.000 kvadratnih metrih odvila težko pričakovana prezentacija tistega, kar lahko katero izmed 26 vabljenih imen pove idej željnemu svetu.

Z razstavo »I will buy flowers myself« Nika Zupanc dreza v dogovorjene atribute družbeno stigmatizirane ženske, ki je tokrat še posebej navdahnjena z zgodbami nekaterih najbolj znamenitih literarnih junakinj. Njen razstavni prostor prinaša zaporedje provokativnih komentarjev, vlitih v brezsramno lepe forme.

Temeljno potezo svoje razstave Nika Zupanc napoveduje že takoj ob vstopu v Superstudio, v katerem obiskovalce nagovori pikasto-črna arhitekturna instalacija z naslovom The Dolll House. Ta s svojim dimnikom in bisernim dimom kot nekakšen monolit razmejuje svet predmetov od sveta oblik ter tako označuje prehod v drugo dimenzijo. V instalaciji je Nika Zupanc uporabila številne arhitekturne in oblikovne možnosti najnovejšega modularnega fasadnega sistema Trimo. Notranjost paviljona obvladuje preplet racionalnih in iracionalnih potez družine šestih objektov, ki se med platnicami Hiše za punčke berejo kot upor v romanticizem uklenjenih žensk, ki si rože najraje kupujejo same. Zofi, miza, avtomobilček, zibelka, omelo in mini kuhalnik Mrs. Dalloway.

Genska zasnova mini kuhalnika Mrs. Dalloway je usodno preprosta, vendar so prav zato njegove ambicije vrhunskega značaja. Oblika in izvedba se namreč spogledujeta z logiko »haute couture« ter s »popolnemu rezu« povsem podrejeno funkcijo. Mini kuhalnik je Nika Zupanc oblikovalsko razvila posebej za Gorenje. Mini kuhalnik elegantno podira s kuhinjo povezane predsodke in se z nenavadno obliko veliko bolj kot med pridne kuhinjske pripomočke uvršča med drzne ikone sodobnega urbanega življenja. Nič kaj sramežljivo namreč izpostavlja nasprotujoče si vloge, ki jih igramo razpeti med svojimi nalogami in svojo pojavo, med obljubami in dejanskimi učinki.

Vendar letos Nika Zupanc ne bo prisotna le v svojem paviljonu. Tudi globalni superznamki Moooi in Moroso bosta namreč javnosti ponudili izdelke z njenim podpisom: prva družino svetil Lolita, druga sedalo Tailored chair.


Več:
>>Nika Zupanc

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Arhitektka
!, 22.4. 2009, 21:32

Nika - čestitke, lepi uspehi in res kvaliteten dizajn!

Janez
Obcudujem, 28.4. 2009, 10:45

Za hip sem ujel novico, da je clanek v Ambijentu. Pogledal sem Ambijent in obcudova.

Janez


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh