info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 4. 2009

Helsinki so podjetnikom najprijaznejši

Matevž Čelik
Podjetnikom najprivlačnejše evropsko mesto so Helsinki, sledijo pa jim Stockholm, München, Malmö, Hamburg in Köln. To so rezultati raziskave gospodarske pobude ECER. Izslediki raziskave so lahko uporabni tudi za slovenske lokalne in nacionalne politike na tem področju, kljub temu da slovenska mesta v raziskavo niso bila zajeta. Pokrivala je namreč samo mesta z več kot 1,5 milijona prebivalcev in prestolnice z več kot 1 milijonom prebivalcev.

Kot so povedali ob predstavitvi lestvice, je med različnimi statiskikami in lestvicami o ustanavljanju podjetij veliko neustreznih in pomanjkljivih informacij o pogojih za podjetnike in še posebej o njihovem zaznavanju, pričakovanjih in zadovoljstvu s poslovnim okoljem, v katerem delujejo. V času gospodarske krize pa podjetniki še bolj potrebujejo podporo javnih in zasebnih akterjev, da bi lahko soočali z različnimi izzivi. Kot del Evropskega leta kreativnosti in inovacije, lestvica ECER-Banque Populaire za leto 2009 predstavlja 37 evropskih mest v 19 državah. Namen lestvice je natančneje prepoznati lokacije, ki so danes najprivlačnejše za ustanavljanje podjetij.

Lestvica temelji na raziskavi zaznavanja poslovnega okolja med podjetniki. Raziskovalci so opravili nešteto telefonskih razgovorov z vodilnimi podjetniki in anketirali podjetja, ki so bila ustanovljena v zadnjih 3 letih. Pri tem so upoštevali različne profile podjetij, od tradicionalnih, do inovativnih in samozaposlenih.

Lestvica ECER-Banque Populaire predstavlja evropska mesta, ki so najbolj priljubljena med podjetniki. Omogoča podrobnejši vpogled in prepoznavanje dejavnosti in pristopov evropskih mest, ki so na tem področju najučinkovitejši. Njen namen ni le beleženje zadovoljstva podjetnikov s politikami, ki podpirajo ustanavljanje podjetij, temveč tudi podpora za boljše razumevanje njihovih pričakovanj. Na ta način predstavlja usmeritve za napredovanje na tem področju tudi za mesta, ki niso uvrščena na lestvico.

Zadnjih 10 let je vzpodbujanje ustanavljanja podjetij postalo ena glavnih tem javnih politik na evropskem, še bolj pa na regionalnem nivoju. Število različnih pobud na tem področju, ki jih podpirajo regionalne in nacionalne vlade ter različni javni in pol-javni akterji je naraslo. Evropska mesta in regije imajo na področju podjetništva ambiciozne cilje in se trudijo postati podjetnikom čim bolj prijazna in privlačna.

Ocenjevanje evropskih mest, ki je potekalo pod okriljem gospodarske iniciative ECER, temelji na dvojnih merilih pomena in zadovoljstva, ki ga izražajo podjetniki glede na obseg podpore, ki jim je na voljo na posameznem območju in na ta način identificira mesta, ki so najprivlačnejša za tiste, ki se želijo pričeti s svojim samostojnim podjetjem. Lestvica naj bi sčasoma postala še pomembnejša, saj bo mogoče z leti zasledovati razvoj pričakovanj in zadovoljstva. Tako naj bi lestvica ECER postala pomembno orodje pri kreiranju bolj učinkovitih javnih politik na področju vzpodbujanja podjetništva na nivoju Evrope, nacionalnih držav in regij.


Več:
>>ECER-Banque Populaire Ranking 2009
>>Helsinki Business Hub

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Tomaž
Razne lestvice, 24.4. 2009, 08:39

Lepo, lepo!
Ampak tele lestvice imajo vedno nek haklc.

Ali ste že kdaj preživeli zimo v Helsinkih. Ne priporočam. Mraz, turobnost in 4 ure svetlobe na dan. Da niti ne govorim o cenah,...

Mimogrede, bolj v razmislek, kot pa da bi hotu delat reklamo. Slovenija je najbolj varna država v Sredozemlju (spet po neki lestvici).
Sicer konkurenca ni neka huda, ...

Obstajajo še bolj bizarne lestvice. Npr katera je do turistov najbolj prijazna država. Menda Irska. Super, pa ne pozabite dežnika.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>ECER Ranking 2009
>>Helsinki Business Hub
ECER-Banque Populaire Ranking 2009 (Klikni za povečavo!)
na vrh