info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 4. 2009

Nove bolnišnice: v Zagrebu učinkovitost, v Ljubljani kalvarija

M.Č.
Naši sosedje na Hrvaškem so nam bili že večkrat za dober zgled. Ob koncu dolge in neposrečene 13 letne "kalvarije", kot je včeraj gradnjo ljubljanske Pediatrične klinike označil minister Miklavčič, pa se ponovno lahko ozremo v Zagreb, kjer so dan prej otvorili novo supermoderno reševalno postajo.

Medtem, ko so nove zgradbe v kompleksu ljubljanskega UKC še pred otvoritvijo zaslovele kot primeri slabega načrtovanja, nova reševalna postaja v Zagrebu že na daleč navdušuje s svojim sodobnim videzom, funkcionalnostjo in ugodno delovno atmosfero. Kot so ponosno zapisali v Jutarnjem listu, ji manjka samo še George Clooney.

Rešitev so v Zagrebu, za razliko od ljubljanskih bolnišnic, pridobili na javnem natečaju, kar se je izkazalo kot učinkovito, saj so za izvedbo izjemno kakovostnega projekta potrebovali le pet let. Predvčerajšnjim so z otvoritvijo nove, 14.000 m2 velike reševalne postaje obeležili 100 obletnico delovanja prve medicinske pomoči v hrvaškem glavnem mestu. Nova zgradba reševalne postaje, ki so jo zasnovali v arhitekturni pisarni Produkcija 004, zagotavlja oskrbo za več kot miljon prebivalcev. V njenih osmih nadstropjih se najahajo klicni center, ambulanta za reanimacijo, prostori za oskrbo ponesrečenih, mestna banka zdravil, center za izobraževanje, pisarne in večnadstropna garaža za 170 vozil.

Z združitvijo različnih programov v poenotenem in posrečeno oblikovanem volumnu (bolnica, garaža, administracija, izobraževalni center) je zgradba prve pomoči takoj postala novi urbani znak varnosti, kompetentnosti in hitrosti. Jeklena skeletna konstrukcija s prednapetimi stropnimi ploščami odgovarja zahtevam po zračnosti in prostorski variabilnosti. Arhitekti so našli učinkovito in racionalno rešitev za veliko površino fasade in jo oblikovali kot membransko mrežno strukturo. Zaradi prosojnega značaja fasadnega tekstilnega ovoja, podnevi hiša učinkuje kot zabojnik, ovit v belo sterilno gazo, ponoči pa zažari kot osvetljena orientacijska točka.

Arhitekti Produkcije 004 pod vodstvom Davorja Katušića so oblikovali tudi notranjost in usmerjevalni sistem v bolnišnici. Nova reševalna postaja je zasnovana celovito, kot odprta, pogumna, odgovorna in družbeno občutljiva zgradba, ki vzpostavlja nova, visoka merila za javne mestne objekte v Zagrebu.

Ljubljana o tako sodobnih in dobro načrtovanih bolnišnicah, žal zaenkrat lahko samo sanja. Vladajoče stranke so v koalicijsko pogodbo sicer zapisale, da bodo določile "standarde kakovosti in produktivnosti izvajalcev ter standarde zgradb in opremljenosti izvajalcev zdravstvenega varstva." Minister Miklavčič je včeraj samo pozival k varčevanju pri bolniških napotnicah in zdravilih. Ni pa omenil koliko denarja je vlada zapravila s slabim nadzorom nad projektiranjem in gradnjo novih bolnišnic in koliko nas bo še stalo njihovo vzdrževanje.


Jutarnji list:
Zgrada zbog koje žalite što niste završili medicinu

Dnevnik:
Nova pediatrična klinika po desetletju zapletov dokončana in opremljena

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 24.4. 2009, 09:25

Uf, osvetlitev zgleda malo scary, kot ena scientološka cerkev. In v času globalnega segrevanja, ne vem, če je tak način osvetlitve ravno referenca.
Sicer pa pohvalno, predvsem glede roka izvedbe.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Ustanova nujne medicinske pomoči

naročnik
Grad Zagreb, Zagrebački holding d.o.o.
projekt
Produkcija 004 d.o.o.
arhitekt
Davor Katušić
vodja projekta
Martina Ljubličić
projektna skupina
Jana Kocbek, Robert Franjo, Margareta Ćurić, Ivo Petrić, Marija Burmas
vrednost investicije
23 mio evrov

Hitna pomoć, Zagreb (Produkcija 004, 2009)


Pediatrična Klinika, Ljubljana (Biro 71, 2009)

na vrh