info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 5. 2009

Portugalci v Zagrebu in Dubrovniku

Uredništvo
Konec tedna v Zagreb prihaja elita portugalskih arhitektov na čelu z nosilcem Pritzkerjeve nagrade, kraljeve zlate medalje britanskega združenja arhitektov RIBA, evropske arhitekturne nagrade Mies van der Rohe in drugih - Álvarom Sizo Vieiro. Siza bo v nedeljo prisostvoval tudi otovritvi razstave svojih skic za projekt kapelice v Zorkovcu na Hrvaškem, ki jo bo otvoril Kenneth Frampton.

Na hrvaško prihajajo glavni arhitekti, ki so ustvarili podobo sodobne portugalske arhitekture. Posebej s Sizo in de Mouro (pred njima pa Fernandom Tavoro) je šola za arhitekturo (Faculdade de Arquitectura) v Portu postala ena od najbolj znanih in cenjenih Arhitekturnih šol na svetu. Zanjo je značilna lirika, ki jo ustvarjajo velike zaslepljujoče bele površine in čiste linije. Z delom arhitektov, ki bodo konec tedna predavali v Dubrovniku in Zagrebu, se je današnja portugalska arhitektura postavila na pozicijo, ki v svetu velja za izjemno. Kot disciplina se konsistentno odvija med zapuščino in modrostjo arhitekturne tradicije ter pričakovanji, ki jih odpira prihodnost.

Poleg Size bodo v Zagrebu predavali še Eduardo Souto de Moura, Nuno Brandão Costa, Cristina Guedes in Francisco Vieira de Campo in João Luís Carilho da Graça. Portugalski dnevi Orisa bodo že v petek 8. maja v ožji zasedbi (brez Size in de Moure) potekali v Dubrovniku, v soboto 9. maja pa bodo predavanja v Zagrebu v dvorani Vatroslav Lisinski. Moderator zagrebškega dogodka bo Vedran Mimica. Otvoritev razstave Álvaro Siza, kapelica Zorkovac bo v galeriji Karas v Zagrebu v nedeljo 10. maja ob 12.00.


Več:
>>Oris

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

João Luís Carrilho da Graça, Escola Superior de Musica, Lizbona (2006)


Álvaro Siza, Fundación Iberê Camargo, Porto Alegre (2008)


Eduardo Souto de Moura, Mestni stadion, Braga (2003)na vrh