info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 5. 2009

Evropa nagrajuje arhitekturne ikone

Matevž Čelik
Letošnjo nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo si je prislužila Snøhettina zgradba Norveške narodne opere in baleta. Posebno nagrado za obetavnega arhitekta si je letos prislužil hrvaški Studio Up, ki ga vodita Lea Pelivan in Toma Plejič za projekt gimnazije 46° 09’ N / 16° 50’ E v Koprivnici. Med projekti v ožjem izboru, ki so tudi del potujoče razstave, je žirija uvrstila tudi reciklažno dvorišče v Pivki (Dekleva Gregorič arhitekti) ter novi stadion v Mariboru (Ofis & Multiplan).

Kot po naključju, Snøhetta čez dober teden prihajajo v Ljubljano. V četrtek 14. maja bodo nastopili na konferenci BIG Architecture 09, Sustainable Excelence, ki bo potekala na Gospodarskem razstavišču. Njihova nova zgradba norveške opere v Oslu je prvi velik projekt v zalivu pred mestom, ki je del širšega programa gradenj, s katerimi naj bi mesto bolje povezali z obalo. (Pred kratkim je bil na isti lokaciji končan natečaj za Deichmanovo knjižnico in Munchov muzej.) Kot je zapisala žirija, je zgradba opere v Oslu prinesla veliko več kot le sodobno operno dvorano: postala je nov urbani označevalec, pohodne, z marmorjem pokrite strehe pa tvorijo izjemno in privlačno arhitekturno krajino, ki je odprta in dostopna vsem. Snøhetta so kot malo poznani arhitekti zasloveli s knjižnico v Alexandriji v Egiptu. Danes pisarno vodijo trije partnerji Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall in Craig Dykers. Kot zanimivost naj omenimo, da je Thorsen diplomiral v avstrijskem Gradcu.

Tudi športna dvorana v Koprivnici je že postala arhitekturna ikona. Spremenila je predmestno obrobje Koprivnice ter danes predstavlja nov razpoznavni znak tega območja in točko s katero so se hitro poistovetili mladi Koprivničani. Del programa za gimnazijo je bila tudi večja športna dvorana. Z uporabo prostorne notranje ulice je Studio Up uspel oba programa, ki nista vedno v popolni simbiozi, dobro povezati in organizirati v celoto. Zgradbo odlikuje tudi premišljeno zasnovan bioklimatski koncept, ki vključuje sistem loput nad športno dvorano in kanalov, ki vodijo preko učilnic v zgornjem nadstropju, kar omogoča stalen pretok hladnega zraka poleti. Obenem dvojna polikarbonska fasada ustvarja učinek tople grede, kar prinaša energetske prihranke v zimskem času. Mlada arhitekta Lea Pelivan (Split,1976) in Toma Plejić (Rijeka,1977) sta diplomirala pred osmimi leti v Zagrebu, leta 2003 tam odprla Studio Up in se hitro povzpela do enega najbolj obetavnih hrvaških arhitekturnih tandemov.

Ocenjevalni žiriji za nagrado Mies van der Rohe 2009 je predsedoval Francois Rambert, njeni člani pa so bili še Ole Bouman, Irena Fialová, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Carme Pinós in Vasa J. Perović. Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe sta nagrado razglasili v sredo, podelili pa jo bodo 28. maja. Pred tem bo 7. maja za novinarje organiziran poseben obisk opere v Oslu. Razstava nagrajencev in projektov v ožjem izboru bo septembra.


Več:
>>European Union Prize for Contemporary Architecture

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

arhitektka
čestitke studio UP, 13.5. 2009, 09:29

najprej čestitke za izjemno dober projekt šole v Koprivnici!
pomembno: to je rezultat 1. nagrade na javnem natečaju!
kakšne so pa nedavno zgrajene srednje in osnovne šole slovenskih natečajev z izjemo npr. šole v Murski soboti in šole v Kočevju.
naj bo prav nagrajena šola studia UP vzpodbuda za komisije in pripravljalce natečajev.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Studio Up: Gimnazija 46° 09’ N / 16° 50’ E
Snøhetta: Norveška narodna opera in balet

na vrh