info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 5. 2009

Ljubljana na 78. mestu, Zagreb na 103.

M.Č.
V številnih vzhodno evropskih mestih kakovost bivanja narašča, ugotavlja novo poročilo o kakovosti bivanja, ki ga objavlja svetovalna družba Mercer. Ljubljana se je na svetovni lestvici kakovosti bivanja od lani povzpela za štiri mesta, na 78. mesto. Med tisitimi, ki so najbolj napredovali, poročilo izpostavlja še Zagreb (103.) in Bratislavo (88.). Zagreb in Bratislava sta se od lani povzpela za tri mesta.

V državah, ki so se leta 2004 pridružile EU, naj bi kakovost bivanja stalno in občutno rasla, kar se kaže v povečani stabilnosti, naraščajočem življenjskem standardu in večji dostopnosti mednarodnih potrošniških dobrin. Pozitivne spremembe so opazne tudi v Pragi, Talinu, Rigi, Vilniusu in Varšavi. Na splošno po kakovosti bivanja evropska mesta ostajajo daleč nad svetovnim povprečjem.

Klub temu, da v vrhu lestvice prevladujejo švicarska in nemška mesta, je vodilno mesto na lestvici letos od Zuricha prevzel Dunaj. Na podlagi merjenj, ki jih izvajajo pri Mercerju naj bi bil torej Dunaj mesto, kjer bi si želel živeti marsikdo. Na drugem mestu ostaja Zurich, sledijo pa mu Ženeva, kanadski Vancouver in novozelandski Auckland.

Francoska in Britanska mesta se ne premaknejo iz povprečja, ugotavlja letošnje poročilo. Paris je celo padel 32. na 33. mesto, London pa se drži na 38. Najvišje uvrščeno ameriško mesto je Honolulu na 29. mestu, azijsko pa Singapur (26.). Kmalu za njim je Tokio (35.).

Primerjalno osnovo za lestvico predstavlja New York z indeksom 100 točk. Dunaj je le letos dosegel 108,6 točke. Mercer Consulting je podatke večinoma zbiral med septembrom in novembrom 2008. Raziskavo o kakovosti bivanja izvajajo v več kot 420 svetovnih mestih, vendar so jih na lestvico za leto 2009 uvrstili le 215.

V raziskavi, ki jo Mercer izvaja vsako leto, ocenjujejo lokalne pogoje za bivanje glede na 39 različnih dejavnikov v 10 kategorijah. Indeks je sestavljen iz merljivih kazalcev, ki govorijo o politični stabilnosti, kriminalu, kakovosti bančnih storitev, omejitvah osebne svobode, kakovosti šol, dostopnosti mednarodnih šol, kakovosti infrastrukture, dostopnosti različnih potrošniških dobrin, stanovanj itd.

Letošnje poročilo posebej analizira tudi mesta z najboljšo infrastrukturo, ki temelji na podatkih o oskrbi z električno energijo, vodo, telefonskimi priključki, poštnimi storitvami, javnim prometom, podatkih o prometnih zamaških in obsegu mednarodnih letov z lokalnih letališč. Najvišji indeks na tej lestvici je dosegel Singapur, takoj za njim pa je München, ki je tudi sicer zadržal visoko, 7. mesto na lestvici kakovosti bivanja.


Več:
>>Mercer Consulting

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Ljubljana se je na Mercerjevi lestvici kakovosti bivanja z 82. povzpela na 78. mesto


Kakovost bivanja se tudi v Zagrebu izboljšuje. S 106. mesta se je povzpel na 103.
na vrh