info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 5. 2009

Maribor-Gradec: metropolitanska regija?

Uredništvo
Ali obstaja nekaj, kar bi lahko poimenovali metropolitanska regija Gradec-Maribor? Kako se odvija čezmejni razvoj med sosednjima mestoma? Zakaj čezmejno regijo še vedno delijo ostanki meje, ki je ni več? O tem se bodo na 5. panelni razpravi v mariborski UGM pogovarjali urbanisti in planerji iz Gradca in Maribora.

Razprava z naslovom Twin Cities – Metropolitanska regija Gradec-Maribor bo v torek, 12. maja 2009, ob 19.00 uri v Umetnostni galeriji Maribor. Z dvema panelnima diskusijama v organizaciji Haus der Architektur Graz se projekt Gradec-Marburg posveča temi mestnega urbanizma in regionalnega razvoja s poudarkom na evropskem programu Twin Cities. Po februarski diskusiji v Gradcu, ki je nagovorila temo mednarodnega oz. čezmejnega mreženja mest, bodo na diskusiji v UGM spregovorili o skupnih ciljih in možnih sinergijah med Mariborom in Gradcem na področju mestnega načrtovanja in regionalnega urbanističnega razvoja.

Graz in Maribor sta že leta 1987 podpisala uradno Listino o prijateljstvu in sodelovanju obeh mest, katere cilj je ne samo ohranjati prijateljske vezi med meščani obeh mest, temveč jih venomer krepiti. Leta 2001 ustanovljena evropska regija Euregio Graz−Maribor vključuje obe urbani aglomeraciji. S pomočjo evropskih sredstev je v zadnjih letih prišlo do pospešenega mreženja mest, ki prekoračujejo nacionalne meje držav članic. Tudi evropska regija Graz−Maribor si je ob ustanovitvi za cilj zadala odstranitev ovir in mreženje gospodarskih, znanstvenih in družbenih ustanov, vendar regija še ni prav zaživela. V zadnjih letih se je najbolj razvilo sodelovanje graške in mariborske univerze na tehnološkem področju, ob bližajoči se selitvi evropske kulturne prestolnice v Maribor pa prihajajo nove pobude za sodelovanje na področju kulture. Peta panelna diskusija Gradec-Marburg se bo posvetila konkretnim predlogom za skupni regionalni razvoj. Torkova razprava bo torej namenjena izkanjem odgovorov na vprašanje, kako metropolitanski evroregiji dati nekaj metropolitanskega zagona.

Vabljeni gostje panelne diskusije bodo: Roger Riewe (arhitekt, avtor raziskovalnega projekta Graz-Maribor 2000, Gradec), dr. Kaja Pogačar (arhitektka in predavateljica na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru; avtorica doktorske disertacije z naslovom Značilnosti čezmejnega prostorskega razvoja v okviru Evropskih integracij: Študija čezmejne regije na osi Graz-Maribor), Michael Redik (vodja Oddelka za urbanizem, Gradec), Uroš Lobnik (arhitekt, urbanist in docent na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru), Franz Prettenthaler (vodja Inštituta za tehnološko in regionalno politiko, Gradec), in Andrej Šmid (arhitekt in urbanist, tehnični direktor Komunaprojekta, Maribor). Moderator okrogle mize bo urednik revije Falter iz Gradca Thomas Wolkinger.

V sodelovanju s KUNSTHAUS-om in Haus der Architektur iz Gradca bo UGM do decembra organizirala še 5 panelnih razprav. Te že od januarja vsak drugi torek v mesecu izmenično potekajo v Umetnostni galeriji Maribor in Kunsthausu.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Umetnostna galerija Maribor
>>Kunsthaus Graz
>>Haus der Architektur Graz
na vrh