info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 5. 2009

Bolj čudno kot arhitektura

Uredništvo
Zaradi potencialov, kako pritegniti pozornost in odvzeti moč avtomatiziranemu rutinskemu zaznavanju, je modernistični princip potujitve danes ponovno zanimiv za različne kreativne industrije, umetnost, film, oglaševanje in še posebej arhitekturo. Ta tema bo predmet simpozija, ki ga bo prihodnji ponedeljek v Gradcu moderiral Andreas Ruby.

Na simpoziju „Stranger than Architecture“bodo sodelovali arhitekti iz štirih evoropskih arhitekturnih pisarn: 51N4E (Bruselj), BeL (Köln), Sadar Vuga (Ljubljana) in Splitterwerk (Graz). Da bi dosegli intenzivno razpravo, so si organizatorji dogodek zamislili kot eksperiment, v katerem bo diskusija enakovredna predstavitvam, s katerimi bodo arhitekti predstavili svoja izhodišča za obravnavano temo. Po vsaki predstavitvi se bodo ostali trije udeleženci odzvali nanjo s svojimi razmišljanji. Razprava naj bi tako pridobila živahnost in neposrednost, kot jo imajo zaključne kritike na anglosaških akademskih ustanovah.

Princip potujitve je ena osrednjih tem v estetiki modernizma. Prvo omembo tega fenomena zasledimo pri ruskih formalistih in Viktorju Shlovskemu, ki potujitev opredeli kot izkoriščanje možnosti, da bi se umetnost vzpostavila kot priznana dejanjskost. V 1930-ih je nemški dramatik Bertold Brecht v okviru svoje „Teorije epskega gledališča“ ta pojem in njegov pomen obrnil v povsem drugo smer. Brecht je potujitev razumel kot umetniško strategijo za premagovanje pojavnosti ali značaja samoumevnega, znanega in prepričjivega in njegovo koriščenje za osupljanje in porajanje radovednosti. Brecht si je od učinka potujitve obetal, da bo potegnil gledalce iz pasivnosti golih opazovalcev in jih animiral za aktivno delovanje.

Simpozij bo potekal v ponedeljek, 11. maja, med 13.30 in 20.00 uro v Haus der Architektur v Gradcu. Organizira ga Inštitut za arhitekturno teorijo, umetnost in kulturne vede na Tehniški univerzi Graz v sodelovanju s HDA Graz.

Andreas Ruby, ki bo kuriral in moderirial simpozij, je letos tudi glavni žirant za štajersko arhitekturno nagrado in bo v poletnem semestru gostujoči profesor na TU Graz. Ponedeljkov simpozij je del njegovih organiziranih oblik študija. Obenem pa sovpada z močnim tematskim kontekstom teme letošnje štajerske arhitekturne nagrade.


Več:
>>Haus der Architektur Graz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 6.5. 2009, 20:01

končno nekaj kar ima rep in glavo

Anonimnez
Brez naslova, 7.5. 2009, 10:03

bull...sh dog

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

51N4E, Projekt za novo ikono mesta Bristol, razplastena skladovnica ekskluzivnih programov, ki vključujejo javni park, termalno kopališče, umetniško galerijo in vrhunska stanovanja z razgledom na pristanišče. Projekt je del razstave 'The Good Life', umetnikov Katleen Vermeir & Ronnya Heiremansa v umetniški galeriji Arnolfini v Bristolu.
na vrh