info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 11. 2003

Neprofitna arhitektura za kulturno uporabo prostora

Matevž Čelik
1. Slovenija, 2. Hrvaška, 3. Avstrija oziroma, Hrvaški smo pri nagradi Piranesi vrnili za nogomet. Takšni so bili prvi zabavni komentarji nagrajencev na 21. piranskih dnevih arhitekture. Seveda pa pri izbiri arhitekturne nagrade ne gre za zmagovalce in poražence. Sploh pa ne v Piranu, kjer se arhitekturni dnevi odvijajo v včasih kar preveč domačem vzdušju.

Letošnja nagrada Piranesi je bila torej spet podeljena slovenskemu projektu. Dobil jo je Miha Kajzelj za bivak na Kobariškem stolu. Priznanje Piranesi pa so dobili hrvaški arhitektki Iva Letilovič in Morana Vlahovič za stanovanjsko zgradbo v Krapinskih toplicah ter avstrijca Bernhard in Stephan Marte za razširitev pokopališča in pokopališko kapelo v Batchunsu.

Projekt za bivak je zbudil pozornost že, ko ga je Miha Kajzelj zagovarjal v obliki diplomske naloge na Fakulteti za arhitekturo. Takrat je bil nagrajen s študentsko Plečnikovo nagrado. V letu 2002 so bivak postavili prostovoljni delavci Razvojnega društva Breginjski kot pod vodstvom Pavla Tonklija. Bivak je takoj zbudil pozornost med planinci in obiskovalci Kobariškega Stola in breginjskih hribov, tako da so ga najprej predstavili v Planinskem vestniku. Letos je o bivaku že pisal Janez Koželj v hrvaški arhitekturni reviji Oris, ki izhaja tudi v slovenskem prevodu, prav te dni pa izide katalonski Quaderns s prispevkom o Kajzeljevem bivaku, s čimer se bo po dolgem času tudi najbolj načitani sodobni evropski arhitekturni javnosti predstavila slovenska arhitektura. Miha Kajzelj je v izjavi, ki jo povzema današnje Delo izpostavil prostovoljno delo vpletenih v nagrajeni projekt, ki prispeva k kulturni obogatitvi prostora.

Piranski dnevi, pri katerih organizaciji je zadnjih nekaj let čutiti več truda kot navdušenja so konec koncev spet uspeli privabiti v Piran precej svojih najzvestejših privržencev. Zasedenost dvorane je z leti občutno manjša, sploh v petek, ko se ljudje še težko odtrgajo z dela ali od študijskih obveznosti. Otvoritev seminarja in Trajektova matineja (o kateri si več lahko preberete v rubriki akcije), ki je potekala v dopoldanskih urah sta bili tako precej slabo obiskani. Če sproščenemu vzdušju, zaradi katerega se včasih tistih akademskih 15 minut za predavanja raztegne na tudi več kot pol ure, težko kaj zamerimo, pa bi se nekaterim povsem nepotrebnim organizacijskim spodrsljajem vendarle zlahka izognili in ne spravljali ljudi v neprijetne zadrege. Tako se ne bi smelo zgoditi, da je nameravano podelitev nagrade organizator prestavil brez vnaprejšnjega obvestila in nagrajeni hrvaški arhitektki, ki sta sicer bili v Piranu, nagrade nista sprejeli osebno. To so napake, ki močno škodijo ugledu celotne prireditve, katere tradicija je vendarle pozitivna.


Več:
>>Trajekt javno / Piranski dnevi, Trajektova matineja
>>Piranski dnevi / arhitektura.info
>>Društvo arhitektov Ljubljana / projekt meseca
>>Planinski vestnik / april 2003
>>Oris / številka V-19-2003
>>Quaderns / Quaderns 239

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Nagrada Piranesi 2003: Miha Kajzelj, Bivak na Kobariškem Stolu


Greben Kobariškega stola z nagrajenim bivakom.


Drobna arhitektura, ki se prilagaja gorskemu grebenu.


Notranjost bivaka.


Priznanje piranesi 2003: Iva Letilovič in Morana Vlahovič, Stanovanjska zgradba v Krapinskih toplicah


Priznanje piranesi 2003: marte.marte, Pokopališče Batchuns

na vrh