info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 5. 2009

Izšel program za parametrični urbanizem

M.Č.
Podjetje Urbs je danes izdalo program Modelur, ki omogoča hitro urbanistično oblikovanje. Program temelji na priljubljenemu modelirniku SketchUp. Kot pravi Jernej Vidmar, vodja razvoja Modelurja, novo razvita metoda temelji na sodobni urbanistični praksi in jo nadgrajuje z računalniško aplikacijo, ki izkorišča računsko moč računalnikov, na način, kot še noben program doslej.

Bistvena prednost programa v primerjavi z obstoječimi računalniškimi programi za oblikovanje prostora je v njegovi prirejenosti za potrebe urbanističnega oblikovanja in načrtovanja, kar omogoča prihranek časa v primerjavi s tradicionalnimi orodji. Poleg orodij za parametrično oblikovanje stavb, program sprotno računa urbanistične kazalce in opozarja na prekoračitve posameznih urbanističnih omejitev, na primer nezadostnih odmikov med stavbami. Uporaba programa naj bi poleg hitrejšega oblikovanja, pripomogla tudi k manjši možnosti napak pri umeščanju stavb v prostor.

Trenutno je Modelur še v fazi razvoja in testiranja. Do izida polne različice je na voljo brezplačna Pre-beta verzija. Ob sodelovanju z zainteresiranimi uporabniki novega orodja naj bi program še izboljšali in nadgradili. Razvojna ekipa Modelurja želi program v čim večji meri prilagoditi željam bodočih strank in ga tako narediti zanimivega za širok spekter končnih uporabnikov.

Možno ga je prenesti s spleta, kjer se nahajajo tudi vsa nadaljnja navodila za uporabo. Modelur za svoje delovanje potrebuje tudi nameščen Google SketchUp, na voljo pa je za operacijski sistem Windows, medtem ko bo Mac OS X verzija izdana v naslednjih dneh.

Podjetje Urbs se ukvarja z razvojem sodobnih metod in digitalnih orodij za oblikovanje prostora. Njegov nosilni izdelek, program Modelur, pa naj bi predstavljal enega prvih orodij za parametrično urbanistično oblikovanje v svetu.


Več:
>>Modelur

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Francelj
Korotansko naselje, 14.5. 2009, 11:29

Vidim, da je bilo sporno Korotansko naselje testni zajec za preizkušanje programske opreme. Hm, hm... Upam, da se bo program uporabljal, oziroma bo vzpodbudil boljše urbanistične rešitve. Prikazana mu res ne bi smela biti za popotnico na poti v projektantske pisarne.

Anonimnez
Brez naslova, 20.5. 2009, 12:32

mah, jaz sem skeptičen, do uprabe takih orodij, to je samo voda na mlin investitorjem, ki si želijo čimvečjo pozidanost za čimvečji zaslužek na račun kvalitete urbanizma oziroma okolja.

m.
Brez naslova, 22.5. 2009, 00:10

Matr kakšne komentarje stresate, popolnoma neresne, kaj ima to orodje veze s čim večjo pozidanostjo in kakšno vezo ima korotansko naselje s tem, kako bo posametnik program uporabil...

emir
pizdra si ti glup ko konj mitja tkalec, 29.7. 2016, 23:38

sam res nemorem vrjet da zajöäek tkalec je iml celo nalogo pregledovat splet in vsepovsod komnentirat.....a tok dobr te je furlan plaöeval....alpa kr furlanovi.....hahahhaha

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Modelur
Praktični primeri
na vrh