info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 5. 2009

Prva Nagrada Hiše Japoncem
Prvo mednarodno nagrado za individualne hiše, ki jo je včeraj na dogodku Big Architecture 09 v Ljubljani podelila revija Hiše, sta za “prelomljeno hišo” v Osaki, prejela japonska arhitekta Kentaro Takeguchi in Asako Yamamoto, ki v Kyotu vodita svojo pisarno Alphaville.

Nagrajena hiša stoji sredi tipične nizke in zgoščene japosnske suburbije. Podolgovata stavbna masa hiše sega globoko na vrt in je je dvakrat prelomljena, s čimer so nastala zanimiva notranja dvorišča. Enokapne strehe so obrnjene v različne smeri, tako da so na pregibih nastale „razpoke“, tako da naravna svetloba, ki skoznje prodira v hišo, ustvarja zanimivo atmosfero.

Arhitekta sta se pri načrtovanju spraševala, kako bi ustvarila arhitekturo, ki bi bila preprosta, obenem pa bi ohranjala globino in občutek lahkotnega premikanja po prostoru. Pri zasnovi sta uporabila strategijo makro- in mikro-manipulacije. Kot sama opisujeta, je makro-manipulacija pomenila zasnovo podolgovate stavbne mase, ki jo je določala dolžina zemljišča. Z željo ustvariti občutek pretočnosti prostorov sta volumen dvakrat prelomila. Mikro-manipulacija je pomenila zasnovo treh “vmesnikov”: vhoda, sekundarnega vhoda in odprtine ne vrt. Praktično gre za tri velike odprtine, ki predirajo tanek fasadni ovoj, njihova višina pa določa tudi nepremične dele opreme kot so kuhinja in knjižne police.

Rezultat tovrstnega prekrivanja pristopov na dveh nivojih je specifična kakovost notranjih prostorov, ki jo zaznamujejo prelomi svetlobe in sence, ki so bolj ali manj kontrastni.

Nominirance za nagrado je med številnimi projekt v predselekciji izbralo uredništvo revije Hiše, o zmagovalcu pa je odločila žirija v sestavi Sam Dufaux, Klaudia Cacic, Bjarne Mastenbroek, Jenni Reuter,Nicolas Ziesel, Simon Ewings, David Lorente Ibanez, Josep Ricart, Maja Ivanič in Matevž Čelik.


Več:
>>Zavod BIG
>>Alphaville

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Kentaro Takeguchi na podelitvi nagrade Hiše Awards 09 v Ljubljani
na vrh