info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 5. 2009

Stadion na sončno energijo

M.Č.
Medtem, ko se Sloveniji ob skromnih pričakovanjih z navdušenjem veselimo praktično vsakega dodatnega sedeža na novih stadionih, gre po svetu razvoj športnih objektov predvsem v smeri ekološke samozadostnosti. Novi stadion v Kaohsiungu na Tajvanu je prekrit s sončnimi celicami, ki bodo proizvajale 1.14 gigawatnih ur elektrike letno.

Gradnja po projektu japonskega arhitekta Toya Ita je že končana. Streho stadiona prekriva kar 8.844 panelov s sončnimi celicami s skupno površino 14.155m2. Z izjemno zanimivo oblikovano fotovoltaično lupino, ki se zrcali kot okljuk reke, bo stadion prevzel prvo mesto na lestvici stadionov, ki jih poganja sončna energija. Proizvedena elektrika bo poleg porabe stadiona zadoščala še za napajanje 80% potreb v okoliški soseski. Solarne module je dobavilo tajsko podjetje, ki je odkupilo švicarsko tehnologijo.

Na stadionu ki bo julija gostil Svetovne igre, je prostora za 55.000 obiskovalcev, njegova cena pa je bila 110 mio evrov.


Več:
>>Archdaily.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh