info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 5. 2009

Umetniki in znanstveniki govorijo

Uredništvo
V sredo, 27.5.2009 ob 19h bo v bivšem lokalu Sadjar in vrtnar na Cankarjevem nabrežju 1 v Ljubljani okrogla mizar o komunikaciji med umetniškim ustvarjanjem in znanstvenim raziskovanjem na področju javnih površin. Na temo ustvarjalnosti, samoorganizacije, vrtov in vrtičkov se bodo pogovarjale štiri ustvarjalne ženske z različnih področij: krajinska arhitektka Maja Simoneti, sociologinja Marta Gregorič, vizualna umetnica Tanja Lazetič in arhitektka Nina Vastl.

Okrogla miza je drugi dogodek iz sklopa Umetnik / znanstvenik govori, ki poteka v okviru projekta URBANITY – 20 LET KASNEJE

Tanja Lazetić je vizualna umetnica in je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (1994). Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, mdr. v Moderni galeriji v Ljubljani, na festivalu Mesto žensk, v Cankarjevem domu, galeriji Škuc, v Centru in Galeriji P74, Galeriji Nova v Zagrebu, A+A v Benetkah, NBK v Berlinu, v ZKM Karlsruhe idr.

Dr. Marta Gregorič se v svojem delu s področja raziskovanja sociologije ukvarja s temami radikalne pedagogike, družbenih gibanj, globalne ekonomije, kritične teorije, migracijskih študij, študij staroselskih uporov, ženskih študij, študij socialnega in kulturnega kapitala, trajnostnega razvoja, socialne ekologije, zelene ekonomije. V zadnjih letih opravlja intenzivna terenska raziskovanja v državah Azije in Latinske Amerike ter proučuje uporne, samoupravljane in avtonomne skupnosti.

Maja Simoneti, magistra krajinske arhitekture; urbanistka, projektantka, raziskovalka in publicistka. Zaposlena v podjetju LUZ d.d. kot vodja oddelka za raziskave in razvoj, članica Zavoda za prostorsko kulturo Trajekt, sodelavka Inštituta za politike prostora in trenutna predsednica DKAS. V dvajset letih prakse samostojno in v interdisciplinarnih skupinah izdelala več deset študij in projektov na ravni države, lokalnih skupnosti in posameznih posegov v prostor, uspešno sodelovala na več natečajih in pri izdelavi raziskovalnih projektov, aktivna udeleženka in organizatorica strokovnih prireditev in razstav doma in v tujini, avtorica in soavtorica številnih strokovnih prispevkov in publikacij. Med področji dela izstopajo vključevanje javnosti v urejanje prostora, urejanje odprtega prostora, načrtovanje za potrebe otrok, mladostnikov in drugih ranljivih skupin, izobraževanje za vključevanje v urejanje prostora.
Nina Vastl, arhitektka, se je na interdisciplinarnem študiju na Fakulteti za arhitekturo, Akademiji za likovno umetnost in na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete ukvarjala z redefinicijo vrtičkarstva kot sodobnega in kompleksnega družbenega in prostorskega pojava. Vrtičkarstvo je razširjeno predvsem med prebivalci blokovskih naselij in stolpnic, ki v prostem času obdelujejo kos zemljišča za gojenje povrtnin. Zemljišča, ki jih obdelujejo, so praviloma v lasti mesta in so neizkoriščena mestna in primestna zemljišča, ki jih vrtičkarji najemajo za minimalno ceno. Ekonomija je pomemben del tega pojava, saj z vrtičkarstvom uporabniki izboljšuje svojo družinsko ekonomijo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

luka
Brez naslova, 25.5. 2009, 11:31

"..........umetniškim ustvarjanjem in znanstvenim raziskovanjem na področju javnih površin." ...........ZNANSTVENIM RAZISKOVANJEM?!!!!
Kakšnim znanstvenim raziskovanjem? Vrtičkarstvo?


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Urbanity 20 let kasnejeje mednarodni projekt primerjalne analize mest centralne Evrope dvajset let po padcu komunizma, v katerem različni arhitekti, fotografi, sociologi, politiki, kustosi iz sedmih glavnih mest centralne Evrope kritično razpravljajo na temo globalizacije urbanega prostora. Koordinator projekta v Sloveniji je KUD C3 , organizator pa Center za centralno arhitekturo iz Prage www.ccea.cz.
Projekt podpirajo MOL- oddelek za kulturne dejavnosti, ŠKUC, Pekarstvo Kepic.

Več:
>>KUD C 3
>>Center za centralno arhitekturo PragaFoto: Domen Groegl
na vrh