info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 12. 2003

Podelitev evropske arhitekturne nagrade za mlade

Matevž Čelik
V Neaplju, enem najbolj kaotičnih mest stare celine je v sredo 26. novembra 2003 potekala prireditev, ki bi jo sredi tega urbanega nereda najmanj pričakovali. Podelili so Evropsko arhitekturno nagrado za mlade arhitekte. Pa ne, da bi bilo Neapelj mesto, ki si takšne prestižne prireditve ne zasluži. Težišče dogajanja evropske arhitekture se je že pred desetletji iz svojih mediteranskih jasli premaknilo proti severu in se bržkone nahaja nekje med Barcelono, Rotterdamom, Londonom, Helsinki, Dunajem in Benetkami. No, Italijani, vedno polni zgodovinske nostalgije in patosa, so se odločili, da skušajo nekaj tega dogajanja spet vrniti v temperamentno izhodišče, kjer se predvsem sami čutijo precej bolj doma kot na hladnem in racionalnem severu. Tako je založba CLEAN iz Neaplja že drugič podelila Evropsko arhitekturno nagrado "Luigi Cosenza" za mlade arhitekte.

Nagrado je pravzaprav podelila mednarodna žirija, ki so jo letos sestavljali italijanski arhitekti Gianni Cosenza, Benedetto Gravagnuolo in Vittorio Magnago Lampugnani, Švicar Mario Botta, Francozinja Odile Seyler in Španec Alberto Campo Baeza, direktorovala pa ji je ustanoviteljica nagrade Ana Maria Caifiero Cosenza. V prijavi za nagrado so z do 5 let starimi realiziranimi projekti lahko sodelovali arhitekti, ki niso bili starejši od 40 let. Podelili so glavno nagrado, pet posebnih priznanj in 34 priznanj za izbrane projekte.

Na razpis za nagrado se je prijavilo 93 kandidatov, večina iz Italije, preostanek pa iz Švice, Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Danske, Portugalske, Španije in Slovenije. Glavno nagrado je prejel Španec Alberto Morell Sixto za hišo Kessler, ki jo je postavil v Madridu, pet posebnih priznanj so prejeli Italijan Gianluca Saibene za projekt razširitve pokopališča v Giussanu pri Milanu, skupina Špancev Iñaki Carnicedo, Alejandro Virseda in Miguel Camara za Politehnično šolo v Madridu, Italijan Vicenzo Latina za ureditev trga v vasici Ortigia pri Siracusi, Avstrijec Oskar Leo Kaufmann za poslovno zgradbo v Klausu ter Portugalec Pedro Mendes za prenovo kareja v starem mestnem jedru Porta. Eno od 34 priznanj je pripadlo tudi slovenskemu predlogu, projektu za stanovanjski blok v Lescah (Saša Bunčić in Matevž Čelik).

Alberto Morell Sixto si je nagrado prislužil z zelo grobo obravnavo ideje moderne stanovanjske hiše na podeželju, ki jo je udejanil v izčiščenem, trdem betonskem volumnu, ki uokvirja prostoren bivalni prostor in se le na eni strani z velikim oknom odpira v naravo. Kot je svojo zasnovo obrazložil avtor, je celoten projekt gradil na dualizmu skritega in odprtega, kar je želel pokazati tudi z materialom: grobim, na mestu litim betonom ter kristalnim transparentnim steklom.

Med arhitekti, ki so prejeli priznanja kot prvi nastopa Italijan Gianluca Saibene. Razširitev pokopališča v Giussanu je zasnoval kot dvanajst kock – lupin, kjer se je poigraval z masivnimi volumni grobnic in praznino vmesnih prostorov, ter na ta način na temo mesta mrtvih skušal ustvariti kontemplativne ambiente. Nagrajena skupina mladih Špancev je še v času študija zmagala na natečaju za novo Politehniko v Madridu. Zgradba je v izrazu zadržana, posebno pozornost pa so arhitekti namenili prostorom za druženje in z njihovo strateško razporeditvijo uspeli zasnovati prijetno in stimulativno študijsko okolje. Drugi nagrajeni Italijan, Vicenzo Latina je s kirurško natančnostjo posegel v propadajoče tkivo mediteranske vasi Ortigia. Avstrijski projekt Oskarja Lea Kaufmana si je prislužil priznanje z racionalističnim obravnavanjem delovnih prostorov, ki je še poudarjeno z minimalistično izbiro materialov in barv. Peti prejemnik priznanja, Pedro Mendes iz Portugalske, pa se je v starem delavskem jedru mesta Porto z majhnimi sredstvi uspel navezati na - za staro industrijsko Evropo eno zelo središčnih tem delavskega domovanja. Pri tem se je uspešno spopadel z upoštevanjem tipologije, mestne ulične mreže in lokalnih materialov.

V razgovoru mladih evropskih arhitektov je bilo zaznati, da se na svoji profesionalni poti spopadajo s primerljivimi težavami. Tisti, ki se želijo uveljaviti sami, ob svojem rednem delu popoldneve žrtvujejo za risanje natečajev ali dodatno delo na samostojnih projektih. Na trgu, kjer je večina poslovnih relacij že ustaljenih in vzpostavljenih pa so v vsej Evropi prav natečajni projekti tista vrata, ki si jih vsi želijo odpreti in pogosto predstavljajo edino možnost, da z določeno avtoriteto prideš do svojega naročnika in do svojega posla. Med nagrajenimi projekti je bilo kar nekaj takšnih.

Neapeljski podeljevalci Evropske arhitekturne nagrade si za v bodoče prizadevajo, da bi njihova nagrada v evropskem okolju dobila večjo veljavo. Napovedali so, da si prizadevajo v bodoče žirije pritegnili najuglednejša imena sodobne evropske arhitekture, s čimer bi k sodelovanju radi privabili čimveč avtorjev iz različnih evropskih držav. Tudi letošnja evropska nagrada za mlade arhitekte je namreč, tako kot prva, izzvenela še zelo italijansko. Vseeno pa so se podelitve udeležili skoraj vsi nagrajenci, kar je prireditvi dalo dovolj vseevropskega duha.


Več:
>>European Architecture Award "Luigi Cosenza" 2002 / Nagrajenci

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Maja
kje je naša zgodba, 4.12. 2003, 09:20

Najprej še enkrat čestitke obema za res lep dosežek. V nadaljevanju pa priporočilo. Bilo bi zanimivo, če bi z nami delila vajino zgodbo. Kako je do realizacije vajienga projekta prišlo, od začetka od konca. Koliko je dosežku botrovalo prizadevanje, znanje, srečno naklučje, strokovna in drugačna povezanost...skratka v kontekstu tega, da ta prispevek govori tudi o problemih preboja mladih, bi bilo za tiste, ki bi vama radi še sledili lepo povedati čisto vajino zgodbo.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Glavna nagrada:
Alberto Morell Sixto, hiša Kessler, MadridPosebno priznanje:
Gianluca Saibene, Razširitev pokopališča v Giussanu, MilanoPosebno priznanje:
Iñaki Carnicedo, Alejandro Virseda in Miguel Camara, Politehnično šola, MadridPosebno priznanje:
Vicenzo Latina, prenova trga v OrtigiPosebno priznanje:
Oskar Leo Kaufmann, poslovno zgradba, KlausPosebno priznanje:
Pedro Mendes, prenova kareja v starem mestnem jedru PortaPriznanje:
Saša Bunčić, Matevž čelik, Stanovanjski blok Lesce


na vrh