info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 6. 2009

Čas je za belo arhitekturo

M.Č.
Novo orožje proti globalnemu segrevanju se zdi tako preprosto in nizkotehnološko, da je težko verjeti, da bi delovalo. Za vse velike temne površine v urbanih okoljih, kot so obsežne ravne strehe, parkirišča in druga tlakovana zemljišča, naj bi v prihodnosti uporabljali belo barvo.

Idejo, da bi se klimatski katastrofi izognili z belo barvo, je podprl tudi novi ameriški državni sekretar za energetiko, nobelov nagrajenec Steven Chu. V otvoritvenem govoru simpozija v Londonu v začetku tega tedna je profesor Chu dejal, da bi globalna pobuda, s katero bi spremenili barve streh, cest in tlakov, tako da bi odbijale več svetlobe in toplotnega sevanja sonca nazaj v vesolje, lahko odigrala pomembno vlogo v boju proti globalnemu segrevanju. Profesor Chu trdi, da ima takšen pristop lahko ogromne učinke. S posvetlitvijo tlakovanih površin in streh vsaj na nivo odtenka cementa bi bilo mogoče zmanjšati ogljične emisije za toliko, kot če bi za 11 let prenehali uporabljati avtomobile.

S tem namenom se ameriški državni sekretar za energetiko zavzema za uveljavitev novih regulativ, na podlagi katerih bi bilo za ravne strehe potrebno pričeti uporabljati bel zaključni sloj. Na tradicionalnih nagnjenih strehah bi bile sicer dovoljene na videz običajne kritine, vendar z lastnostmi, ki bi zagotavljale manjšo absorbcijo toplote, kot tiste ki jih uporabljamo danes. Tlakovanje cest naj bi se od asfalta preusmerilo proti svetlemu betonu.

Svetle površine odbijajo več kot 80% sončne svetlobe, ki pada nanje, medtem ko jo temne odbijejo le 20%. Tudi zato so bile strehe in stene hiš v tradicionalni arhitekturi marsikje bele. Povečanje svetlih površin na zemeljski obli bi pripomoglo k zadrževanju klimatskih sprememb tako z odbijanjem sončne radiacije v vesolje kot z zmanjševanjem porabe energije za hlajenje zgradb.

O tem so prvi pričeli razmišljati v Kaliforniji, kjer od leta 2005 že velja predpis, ki zahteva da so ravne strehe komercialnih objektov prebarvane na belo, ukrep pa so nedavno razširili, tako da zahteva hladne barve na strehah stanovanjskih hiš in drugih nagnjenih strehah. Ukrep je nastal na pobudo Arta Rosenfelda, člana Kalifornijske komisije za energijo, ki je bil obenem fizik v laboratoriju, ki ga je vodil profesor Chu in kjer so lani izračunali, da bi sprememba barve streh v 100 največjih mestih na svetu pomenila 44 milijard ton ogljikovega dioksida manj. To je približno toliko, kot je pričakovani porast izpustov toplogrednih plinov v prihodnjem desetletju.


Več:
>>The Times

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

maja
Brez naslova, 3.6. 2009, 14:06

Se zdi zanimiva ideja. Sprašujem se samo, kako bo to vplivalo na ljudi, predvsem na promet. Ne predstavljam si, kakšno zaščito za oči bi potrebovali, da bi se lahko varno in brez poškodb oči vozili po belih cestah...

arhgrega
Nil novi sub sole, 3.6. 2009, 22:00

Kdor je videl stara grška otoška naselja na Patmosu, Santoriniju, delno Mikonosu, ki so celotno belo obarvana s potmi vred, mora priznati primarnost nekdanje ekološke osveščenosti, ki jo moramo - kot še marsikaj drugega- ponovno "odkrivati" z Nobelovimi nagrajenci!
Fascinira skoraj neverjetno merilo vpliva, ki ga tak invesicijsko minorni poseg lahko omogoči
Ceste verjetno nikoli ne bodo "persilno" bele, a že zamenjave, tudi proizvodno spornega asfalta z betonom bi bila povsem sprejemljiva pozitivna in tudi mnogokrat že videna in preizkušena rešitev.
Za preživetje planeta bo pač potrebno razmišljati radikalno in v globalnih merilih.


Darja
belo vs. zeleno?, 6.6. 2009, 17:15

Mnogo bolj učinkovita rešitev so zelene strehe in fasade ter poleg zelenih talnih površin tudi vertikalne ozelenjene konstrukcije, ki imajo več pozitivnih stranskih učinkov, kot je barvanje na belo. Vertikalne zelene fasade in druge konstrukcije so pravi bum ravno v Ameriki, pa tudi v Evropi niso več osamljen primer.
Prednosti gradnje objektov z ozelenjeno streho in fasado:
- vrednost nepremičnine se v povprečju dvigne za 3-25 %,
- prepoznavnost objekta oz. njegova »zelena« identiteta dvigujeta ugled oz. reprezentativnost inštitucije, ki v njem deluje,
- rastline ustvarjajo bolj zdravo in sproščujoče okolje, ki se neposredno odraža v fizičnem in mentalnem zdravju prebivalcev in uporabnikov,
- zaščita fasade pred UV žarki in kislim deževjem,
- zelene strehe in fasade zmanjšujejo količine hitro odtekajočih meteornih voda,
- zelene strehe in fasade »čistijo« zrak (poraba CO2 in sproščanje O2 v okolico),
- zelene strehe in fasade prispevajo k bolj zdravemu in hladnejšemu okolju v urbanem prostoru,
- zmanjševanje trdih delcev v zraku (aerosoli) in ustvarjanje ugodnejše mikroklime v bližini zelene fasade,
- zmanjševanje porabe energije ...


Matevž Čelik
Zakaj pa ne, 9.6. 2009, 15:55

belo + zeleno?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Barvanje streh v Kaliforniji

na vrh