info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 6. 2009

Slikovita nova turistična arhitektura

Matevž Čelik
Po dveh letih so prejšnji mesec v Podčetrtku otvorili svojo najnovejšo pridobitev, sprostitveni center Orhidelia. Zadnji poseg Enote v kompleks nekdanjih Atomskih toplic prinaša njihove znane prijeme: hiša je serija zarez v terenu, skrita pod zelenimi strehami. Končni vtis pa dopolnjujejo lomljene linije, naravne teksture in ostro odrezano steklo ter »wallpaper« estetika lesenih podijev in belih senčnikov.

Kot pravijo pri Enoti je bilo vprašanje, ki je odločilno usmerjalno nastanek koncepta za Orhidelio, kako zabrisasti prisotnost velikega objekta v prostoru. Ker je bilo za novi sprostitveni center potrebno žrtvovati še zadnjo prosto zeleno površino v zdraviliškem kompleksu, so se odločili, da bi nova konstrukcija na koncu morala učinkovati kot krajinska ureditev. Temne lomljene zasteklitve so poskušali oblikovati kot oporne zidove, ki ločujejo večnivojsko razporeditev zelenih površin na strehi, preko katere se vije tudi nova sprehajalna pot. S tem so želeli, da bi nova zgradba zadržala tudi funkcijo odprtega zelenega prostora, ki je pred tem povezoval različne dele zdraviliškega kompleksa. Poleg Enote so pri projektu pomembno vlogo odigrali tudi krajinski arhitekti iz pisarne Bruto.

Partnerja v Enoti, Milan Tomac in Dean Lah sta v intervjuju za Trajekt pred tremi leti povedala, da arhitekturo na področju turizma vidita kot področje priložnosti, ker »naročniki tu pričakujejo eksperiment, pričakujejo novosti, razvoj, spremembe… Pričakujejo ustvarjanje novih svetov, nekaj česar še nismo videli…«. Orhidelia je nadaljevanje pristopa, kjer arhitektura v prostor vstopa predvsem s slikovitostjo umetne scenografije za doživetja naraščajočega kroga potrošnikov sprostitve.

Za novi sprostitveni center so Terme Olimia d.d. odštele 13 mio evrov. Raztezajo se na površini slabih 10 tisoč kvadratnih metrov. Gre že za tretjo Enotino zgradbo v zdravilišču v Podčetrtku.


Več:
>>Enota
>>Mikrolokacija in stik z naravo TrajekT 10.05.2006

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh