info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 6. 2009

Pécs, prestolnica neuresničenih projektov

Matevž Čelik
Čeprav so si lokalne oblasti projekt prestolnice kulture v letu 2010 v mestu Pécs zamislile kot ogromen urbanistični razvojni projekt, je danes jasno, da bodo do prihodnjega leta izvedli le nekaj investicij. Problem predstavlja predvsem dejstvo, da so bili številni programi kulturne prestolnice predvideni na prizoriščih, ki jih zdaj ne bo ali pa bodo končana šele pozno v drugi polovici leta 2010. Očitno je Pécs načrtoval investicije preko meja svojih zmožnosti in ob tem preoptimistično predvideval, kako bo v mesto pritekal denar za izvedbno projektov.

Med projekti, ki luči sveta ne bodo ugledali pravočasno, se je znašlo tudi osrednje prizorišče, nova konferenčna in koncertna dvorana, delo lokalnega arhitekta Ferenca Kellerja. Otvoritev dvorane je bila napovedana za marec, zdaj pa so rok za dokončanje del uradno premaknili na konec oktobra. Vprašanje je, če bodo v novi dvorani v letu 2010 izvedli sploh kakšno priteditev, saj po zaključku del sledijo še običajne odprave tehničnih napak, preden bo objekt predan v uporabo. V dvorani, ki ne bo zgrajena pravočasno, je še vedno načrtovanih 75 dogodkov, ki naj bi jih obiskalo 60.000 ljudi.

Že nekaj časa je znano, da ne bo dokončan niti drugi večji projekt, prenova tovarne porcelana Zsolnay, kjer naj bi nastala nova kulturna četrt. Zsolnay naj bi vključeval delavnice, studie, vadbene prostore, razstavišča in prireditvene prostore za različne namene, predvsem pa za razvoj obrti, kreativnih industrij, programe za otroke in družine. Del območja so namenili Fakulteti za glasbo in vizualne umetnosti, ki naj bi tu uredila svoje prostore za usposabljanje. Projekt je komaj v fazi razpisa za izvajalca.

Težave v Pécsu so se pričele, ko je priljubljeni župan László Toller leta 2006 kmalu po volitvah doživel težko prometno nesrečo in padel v komo. Ko so ugotovili, da si ne bo opomogel, je socialistična stranka za njegovega namestnika predlagala Pétra Tasnádija, ki je bil po mnenju vseh, slaba izbira. Tasnádi je bil šibka politična osebnost in čeprav so nekateri prepričani, da se je trudil in trdo delal so stvari v mestu šle navzdol. Pécs se je močno zadolžil, tako da ni bil sposoben koristiti evropskih sredstev, ki so se ponujala za organizacijo evropske kulturne prestolnice. Da bi skušali rešiti potabljajočo se kulturno prestolnico, so se mestne oblasti spomladi 2008 odločile prodati obsežen fond nepremičnin v mestni lasti v vrednosti 19 mio €.

Volilci so prepričani, da so velike vsote končale v žepih ljudi, odgovorih za projekte, ki se ne bodo izvedli. To so izkazali tudi na volitvah prejšnji mesec, ko je bil namesto kandidatke socialistov, ki so do letošnjega leta vladali v mestu, za župana s kar dvotretjinsko podporo izvoljen Zsolt Páva, ki pripada Fideszu.

Kot kaže bo nova mestna oblast do pričetka prihodnjega leta uspela urediti le nekaj javnih prostorov. Očitno pa bo končana vsaj še nova avtocesta od Budimpešte do Pécsa, ki jo gradi madžarska vlada. Da se bo projekt kulturne prestolnice končal tako slabo, ni pričakoval nihče, saj je ves čas imel močno podporo tudi v Budimpešti. Še en udarec je kulturna prestolnica doživela pred kratkim, ko projekt lokalnega knjižnega založnika, ki vključuje novo vinsko klet s hotelom, restavracijo in prireditvenimi prostori za leto 2010 ni pridobil zaprošenih 6.4 mio € evropskih sredstev, zaradi česar najverjetneje ne bo izveden. »Vas vina« je bila načrtovana kot ena glavnih atrakcij kulturne prestolnice. Zdaj ob številnih megalomanskih projektih, ki bodo ostali le na papirju, madžarski komentatorji vse pogosteje opozarjajo, da nekaj mesecev pred prevzemom nalog kulturne prestolnice Pécs enostavno ni pripravljen, da sprejme tisoče obiskovalcev, ki naj bi obiskali mesto v času prireditev.


Več:
>> Pécs 2010
>> Kultura.hu
>> Allhungary.hu

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Osrednje prizorišče kulturne prestolnice Pécs 2010, koncertna in kongresna dvorana (arhitekt Ferenc Keller), ne bo zgrajena pravočasno, da bi bi gostila 75 v njej načrtovanih prireditev. V mestu že iščejo nadomestna prizorišča.


Tudi prenova svetovno znane tovarne porcelana Zsolnay, kjer naj bi nastala nova kulturna četrt, ne bo dokončana do leta 2010, saj je projekt komaj v fazi razpisa.


Iz obsežnega seznama velikih in za mesto pomembnih projektov bo Pécs v času kulturne prestolnice na koncu uspel prenoviti le nekaj javnih prostorov. Tudi tu pa so dela pričeli izvajati šele pred kratkim.

na vrh