info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 6. 2009

Vilnius: kultura pod pritiskom politike

Dalia Urbonas
Naslov evropske kulturne prestolnice naj bi bil za Vilnius priložnost, da bi se litvansko glavno mesto predstavilo svetu, vendar je po manj kot pol leta vtis, da je leto 2009 za mesto prekleto. Namesto o novih priložnostih ter pridobitvah za ustvarjalce in mesto, se vse več govori o neuspehu. Kljub vsemu mesto utripa s prireditvami.

Nekaj tednov pred uradno otvoritivijo prestolnice so propračun za programe prepolovili in projekt je bilo potrebno popolnoma spremeniti glede na nove razmere. V začetku se je vsem zdelo, da gre za posledice gospodarske krize, vendar naj bi se kasneje izkazalo, da je v ozadju spor med litvanskim ministrstvom za kulturo in organizacijskim odborom kulturne prestolnice. Pisarne organizatorjev kulturne prestolnice so bile deležne celo policijske preiskave, direktorico Elono Bajoriniene, ki je več let vodila priprave na dogodek, pa so odstavili. Spor je očitno temeljil na napačnem prepričanju, da so le vladne ustanove primerne za vodenje tako velikih dogodkov, vse skupaj pa je zdaj prireditvi naredilo nepopravljivo škodo.

Zaradi odstavitve direktorice je združenje Evropskih kulturnih prestolnic celo odpovedalo sestanek, ki bi ga marca moralo imeti v Vilniusu in v sporočilu za javnost, izdanem v Linzu zapisalo, da obžaluje, da je litvanska vlada zmanjšala sredstva namenjena izvajanju programov v Vilniusu za 40 odstotkov in odstavila direktorico. »Prepričani smo, da imajo ti ukrepi resne negativne posledice – ne le za Vilnius in Litvo ob upoštevanju njunega ugleda v Evropi, temveč tudi za podobo institucije Evropske kulturne prestolnice kot celote.«, so zapisali.

Tudi Litvanci zato ogorčeni nad odgovornimi politiki na oblasti, ki v javnih nastopih celo napadajo umetnike kot tatove, lažnivce in nesposobneže, ki so pobrali denar ne da bi v zameno proizvedli karkoli. Koalicija desne sredine pod vodstvom Andriusa Kubiliusa je zmagala na volitvah z obljubo, da bo uredila finančne razmere ter v sklopu teh ukrepov skrčila vladna sredstva za »Vilnius 2009« 11,5 mio € na 7,5 mio €. Tudi mestna uprava je svoj prispevek zmanjšala s 3 mio € na 1,5 mio €. Novi direktor kulturne prestolnice Rolando Kvietkausko je zaradi tega skrčil osebje, ki vodi organizacijo za 11 ljudi in napovedal, da bi se dogajanje v sklopu kulturne prestolnice v Vilniusu utegnilo končati že v juniju ali juliju.

Dodatno je k težavam prispeval bankrot nacionalnega letalskega prevoznika FlyLAL, ki je bil uradni prevoznik za »Vilnius 2009«. Litva je čez noč izgubila neposredne letalske povezave z Amsterdamom, Brusljem, Budimpešto, Londonom, Madridom, Moskvo, Frankfurtom, Mialanom in Dublinom. To pomeni težave za obiskovalce iz drugih delov Evrope in za umetnike, ki jih je bil FlyLAL dolžan pripeljati v Vilnius.

Kljub vsemu se dogodki odvijajo dalje in zapolnjujejo dve tretjini kulturnega dogajanja v mestu. Med njimi so številne zanimive in kakovostne prireditve ob katerih obiskovalci celo uspejo pozabiti, da so del dogodka, o katerem krožijo samo slabe vesti in je neprestano deležen zasmehovanja. Izvajajo jih prav tisti »nesposobneži in tatovi«, na katere se spravljajo prepotentni politiki.


Več:
>>Vilnius 2009

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

arhifrajer
Presenetljiv clanek, 6.6. 2009, 15:21

res skoda za Vilnius, sam sem namrec zadnja dva podaljsana vikenda prezivel v Linzu (ki je letos tudi kuturna prestolnica Evrope), in sem bil nad dogajanjem v mestu navdusen...Linzfest 09, Megahertz, zelo dobra organizacija in poceni karte za ogled dogodkov itd...skratka same lebe besede!

Skoda za Vilnius...


Fedja
Da ne bi bili presenečeni...., 7.6. 2009, 18:34

... in čez dve leti govorli "Škoda za Maribor". Tudi tam je kulturno prestolnico vzela v roke politika. Sicer ne državna, tako kot v Vilniusu, pač pa mestna. Glede na dosedanje dosežke SLS in njenih prvakov, se veselimo novih škandalov...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Svečana otvoritev Evropske prestolnice kulture Vilnius 2009 s svetlobno predstavo nemškega umetnika Gerta Hofana vrh