info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 6. 2009

V Linzu po prvem četrtletju zadovoljni

Matevž Čelik
Kulturna prestolnica Linz je po prvem četrtletju zadovoljna. Skupna bilanca je za zdaj dobra, kljub temu, da je bilo nekaj večjih projektov odpovedanih, da gradbeniki izstavljajo sporne dodatne račune za novi Center Ars Electronica in da so proti intendantu kulturne prestolnice, Martinu Hellerju, še konec lanskega leta sprožili tožbo zaradi zahteve po izključnih pravicah pri izvajanju opere Montezuma. Od silvestrske otvoritve je mesto obiskalo že 385.000 obiskovalcev.

Organizatorji pa niso zadovoljni le z obiskom, temveč predvsem s tem, da so se z dogodkom v veliki meri poistovetili prebivalci vse Gornje Avstrije. Glede na javnomnenjske ankete prepoznavnost dogodka med prebivalci te zvezne dežele dosega kar 97%, vsak peti Gornjeavstrijec pa je že obiskal vsaj eno od prireditev. Organizatorji so uspeli prodati kar 7.250 letnih vstopnic, kar govori o tem, da so bile dobro sprejeti dogodki, ki tečejo preko celega leta, kot so akustično zatočišče Ruhepol Centralkino, znanstveni pogovori v Keplerjevem salonu in literarna branja.

Posebej odmevna je bila razstava »Führerjeva kulturna prestolnica«, ki so jo otvorili že septembra lanskega leta in je vrata zaprla konec marca. Razstava, ki je prikazala kulturno življenje v Gornji Avstriji med letoma 1938 in 1945, je pritegnila 62.000 obiskovalcev. Organizatorji so bili zaradi močnega poudarka na nacional-socialistični preteklosti mesta Linza, doma deležni številnih kritik. Vendar odgovarjajo, da širjenje odprte in odkrite razprave o kulturi in kulturnih politikah vidijo samo kot pozitiven dejavnik, ki prispeva k izgradnji kritične mestni skupnosti.

Kulturni dogodki bodo enega od vrhuncev dosegli septembra, ko bo mednarodni festival umetnosti in tehnologije Ars Electronica praznoval 30 letnico v svoji novi zgradbi ob Donavi. Novi center Ars Electronica je stal 30 mio evrov in so ga otvorili v začetku leta. Medtem pa gradbeno podjetje, ki je zgradilo najopaznejšo novo linško arhitekturno znamenitost, zahteva dodatna 2 mio evrov, ker naj bi obgradnji imelo nepredvidene stroške z utrjevanjem zahtevnih tal na nabrežju Donave. Temelji zgradbe v veliki meri segajo pod nivo talne vode. Gradbeno podjetje v svojem poročilu navaja, da je bila sestava tal precej neugodnejša, kot so pokazale predhodne geološke raziskave. Zato naj bi bili prisiljeni izvajati dodatna nujna dela pri temeljenju zgradbe. Mestna uprava zaenkrat odgovarja, da bi se vsak izvajalec moral zavedati, da je teren ob Donavi zahteven in nepredvidljiv.

Vendar gre kultura v Linzu naprej ne ozirajoč se na post-investicijsko podajanje žogic. Ne odpovedani dogodki, ne sporni dodatni zahtevek, pri katerem sta se mesto in gradbeno podjetje za zdaj vkopala vsak na svojih stališčih zaenkrat ne kvarijo pozitivnega razpoloženja. Konec koncev tudi v prejšnji avstrijski kulturni prestolnici, v Gradcu, še danes, po šestih letih, dve tretjini prebivalcev izraža dvom v novogradnje, ki so bile v mestu izvedene v času kulturne prestolnice. Obenem pa jih je 90% prepričanih, da je »Graz 2003« pomenil velik prispevek k pozitivni podobi mesta za prihodnost.


Več:
>>Linz 2009
>>Die Presse.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Informacijsko središče kulturne prestolnice Linz 2009 (Caramel Architekten)
Novi Center Ars Electronica (Treusch Architekten)


Silence in the City


Ena od sob v Pixel Hotelu


Krajevni napisi v vseh pisavah sveta

na vrh