info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 6. 2009

Arhitektura onstran medijev

M.Č.
"Beyond Media" je eden glavnih svetovnih dogodkov, posvečenih zadnjim pogledom na arhitekturo skozi rezultate njenih intenzivnih povezav z mediji. Tudi letošnji, že 9. festival kurira Marco Brizzi, organizita pa ga agencija Image iz Firenc.

Festival se že od leta 1997 odvija v Firencah. Raziskuje odnose, ki obstajajo med arhitekturo, kot dejavnostjo, ki je v ospredju protagonistov proizvodnje kulturne produkcije, novih gospodarskih scenarijev in inovacijskih procesov – ter mediji, ki v nasprotju s tem, okrog arhitekture razvijajo serijo področij, intervencij, znanj in raziskovalnih ambicij.

Poslanstvo festivala Beyond Media je v izboljševanju in opredelitvi arhitekturne razprave v vsej njeni izraznosti. Posebej pa festival stremi k odkrivanju nove agende za sodobno arhitekturo. Njegov cilj je širša ozaveščenost o vlogi medijev in komunikacije v arhitekturi, tako na strogo profesionalnem kot na didaktičnem področju. Arhitekti, videasti, strokovnjaki s področja medijev in komunikacij, ustvarjalci, študentje in učitelji se na festivalskih dogodkih lahko seznanijo, opazujejo in pogovarjajo o najbolj značilnih smereh, ki jih ubira nova arhitektura.

Program festivala, ki letos poteka pod naslovom "Visions", vsako leto obogatijo z novimi dogodki. Vključuje mednarodni izbor arhitekturnih videov, pogovorov, srečanj in delavnic s protagonisti mednarodne razprave, obenem pa tudi arhitekturne razstave na temo festivala.

Kot piše v vabilu na letošnje dogodke, "se zdi, da je sodobna arhitektura v zadnjih letih izgubila sposobnost zagovarjati široke vizije, ki bi v najširšem spektru zajele kompleksno preobrazbo grajenega okolja in sposobnost, da bi vodila misli in zavest preko običajnega, empiričnega ter vidnega."

Rezultat masovne produkcije in potoršnje arhitekturnih podob je po eni strani ta, da se je arhitektura približala splošni javnosti in temam načrtovanja. Obenem pa podobe proizvajajo spremembe v načinu, kako ljudje dojemajo arhitekturo. To je prizadelo sposobnosti in možnosti za ustvarjanje vizij, zaradi česar pa so teorije, ki so sicer globoko zakoreninjene v času, po drugi strani tudi bolj dojemljive za nove možne scenarije.

Zato festival to leto nagovarja obiskovalce k skrbnemu premisleku o oblikovanju in predstavah ter v ospredje prinaša učinkovitejše vizije, ki bi lahko pripomogle k iskanju obrisov možne prihodnosti.


Več:
>>Beyond Media
>>Image

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Davide Pepe: A Piece of my Sky is missing


Langarita Navarro arquitectos


Kaspar Astrup Schröder: My Playground


Pilar Ortiz: Watching Time go by my Bedroom Window


na vrh