info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 6. 2009

Arhitektura in politična akcija

M.Č.
Kritična arhitekturna razprava, ki je zaživela z gospodarsko krizo, se bo v poletni vročini nadaljevala v avstrijskem Gradcu. Pod motivacijskim naslovom "Skupna akcija v arhitekturi – postati ponovno političen?" graški "Haus der Architektur" v palači Thinnfeld v prvih dneh julija prireja simpozij, na katerem bodo sodelovali kritiki in arhitekti iz Evrope in ZDA.

S simpozijem se v Gradcu želijo posvetiti politično-moralni krizi v arhitekturi ter temam in vsebinam, ki jih velja upoštevati, vkolikor arhitektura znova želi postati relevantna pri oblikovanju sodobnih političnih in gospodarskih odnosov. Izhodišče simpozija je stališče, da je arhitektura kot se odraža v prostoru, od nekdaj tudi politična zadeva. Zato je toliko bolj presenetljivo, da arhitektke in arhitekti danes svoj posel večinoma dojemajo apolitično. Arhitektura je na ta način reducirana na prostorsko umetnost, rezultat pa je v nemalo primerih arhitektura, ki je samozadostna in se izključuje iz širših povezav. Kako sta bili arhitektura in politika še pred nedavnim povezani, je mogoče razbrati ob pogledu na številne zgradbe iz obdobja modernizma, Ki poleg funkcionalnih rešitev vključujejo tudi zamisel novih oblik družbenega življenja.

Srečanje zagovornikov arhitekturne politične akcije bo v četrtek 2. julija zvečer otvoril ameriški arhitekt Michael Sorkin, katerega politično delovanje in zagovarjanje levičarskih idej je dobro znano. Med drugim je odločnen borec proti izraelski politiki do Palestincev.

V petek in soboto se bo simpozij nadaljeval s prispevki, ki jih bodo pripravili Brian Cody (predstojnik Inštituta za zgradbe in energijo na TU Graz), Christian Felber (svobodni publicist), Francesca Ferguson (direktorica Švicarskega arhitekturnega muzeja iz Basla), Zvi Hecker (arhitekt iz Berlina), Roger Riewe (arhitekt iz Gradca), Werner Sewing (nemški arhitekturni teoretik), Srdjan Jovanovic Weiss (arhitekt iz ZDA) in Roland Mestel (docent na Inštitutu za bančništvo in finance na Univerzi v Gradcu) in Petra Čeferin (arhitektka in kritičarka iz Ljubljane).


Več:
>>Haus der Architektur Graz

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

vesna
Brez naslova, 22.6. 2009, 19:35

odlična tema - pravšnja za te čase.

Drago Kos
Širjenje obzorij, 23.6. 2009, 13:22

Neverjetno, presenetljivo, o politiki in arhitekturi bo v Gradcu poleg arhitektov razpravljal še publicist in en financar. V Sloveniji kaj takega ni mogoče. Tu celo je celo urbanizem strogo ekskluzivno strokoven in seveda nepolitičen!

ap
Brez naslova, 24.6. 2009, 09:46

krasna tema. Ampak urbanizem v Sloveniji je čedalje bolj ekskluzivno političen.

Kritik
Širjenje obzorij, 24.6. 2009, 10:04

Strinjam se z Dragom Kosom. Arhitekturno-urbanistična razprava v Sloveniji je ozka in njeni promotorji skrbijo za to, da ostaja v varnih okvirih društev in fakultet. Simptomatično je, da organizatorjem v Ljubljani ni prišlo na pamet, da bi na spored podobne konference Projekt arhitektura, vtaknili kakšnega financarja ali publicista... Arhitektura je zaenkrat še vedno samo za arhitekte, suha, dolgočasna, nepolitična...To, da je šlo nekaj arhitektov in urbanistov v politiko, prav nič ne spremeni...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Michael Sorkinna vrh