info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 7. 2009

Maribor - ruralna prestolnica kulture

M.Č.
Založba Umetniški kabinet Primož Premzl se je kreativno lotila problema novega rezbarskega izdelka v Mariborskem parku in izdala dve verziji razglednic: Maribor - Ruralna prestolnica kulture 2012. Po negativnih mnenjih Zavoda za naravo in Zavoda za kulturno dediščino je mestna občina obljubila selitev obžaganega hrasta, vendar izrezljano deblo še naprej kazi mestni park.

Kot je ob izdaji razglednic sporočil za svoje delo večkrat nagrajeni mariborski založnik Primož Premzl, je razglednici izdal "kot protest na račun nezaslišanega početja mestne oblasti, ki je ob južnem vhodu v Mestni park podeželskim podobarjem dovolila žaganje in razbarjenje v školjkastolistni hrast in to v živo deblo. Drevo je bilo pred mesecem dni obglavljeno zaradi slabega stanja. Županova ideja je bojda bila, da iz debla nastane skulptura - totem s podobami ptičev, veveric in medvedov! To kaže, da je v mestu očitno zavladala primitivna podeželska mentaliteta, ki nam Mariborčanom jemlje še tisto malo dostojanstva, ki ga imamo."

Premzl je soavtor številnih publikacij in tudi avtor gesla razglednica v Enciklopediji Slovenije. Njegova založba je izdala 22 umetnostnozgodovinskih in zgodovinskih knjig. Leta 2000 izdani umetnostnozgodovinski vodnik po Mariboru in okolici je bil razglašen za najkakovostnejši priročnik tega leta v Sloveniji. Knjiga Mariborske vedute pa je bila večkrat omenjena kot najimenitnejša knjiga o nekdanjem Mariboru; izšla je ob 750-letnici mesta.

V Umetniškem kabinetu, ki ga ima v Slovenski ulici 8, prispeva Primož Premzl kot založnik in izdajatelj, pa tudi kot galerist, pomemben delež h kulturni podobi Maribora. Leta 2002 je za svoje delo na področju kulture prejel Glazerjevo listino. Njegova zasebna domoznanska zbirka, ki jo je zasnoval leta 1983, zajema vec kot 10.000 enot starih vedutnih grafik, nacrtov, risb, fotografij in razglednic Maribora in njegove bližnje okolice od 17. do sredine 20. stoletja in je bogatejša od zbirk v arhivih in muzejih, ki morajo zbirati in hraniti tovrstno gradivo. Zato je postala Premzlova zasebna zbirka pri raziskovanju mestne zgodovine neprecenljiv vir slikovnega gradiva. Zdaj jo je obogatil še s svojo razglednico, ki bo na svoj način ovekovečila mariborsko sodobnost.

"Zaradi vsega kar smo v Mariboru doživeli v zadnjih letih, smo lahko ob bližajoči se Evropski prestolnici kulture res zaskrbljeni.", zaključuje Premzl sporočilo ob izdaji svojih razglednic, ki so brezplačno na voljo v njegovi galeriji na Slovenski ulici 8 v Mariboru.


Več:
>>Rezbarska akcija v mariborskem parku TrajekT 18.06.2009

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Sašo Rek
v Butale po uš, 14.7. 2009, 14:25

Verjamem, da bodo; preden se bo zares začelo; pospravili vse te maloumnosti v zato namenjene depoje.
Primož Pemzl, ČESTITAM za odlično odslikavo duha župana & co., ki je bil izvoljen od meščanov tega mesta. V Butalah so imeli vsaj uš.
Mi pa bomo imeli evropski fijasko kulture.


tondija
ne damo, 28.7. 2009, 13:45

ne damo SKLUMPTURE!

mateja
mestni, 6.8. 2009, 09:31

mestni arhitekt pa nič...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh