info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 7. 2009

Planica: odprt natečaj, izvajalci že kopljejo

M.Č.
Po številnih zapletenih zgodbah iz Planice, je končno odprt krajinsko arhitekturni natečaj za ureditev nordijskega centra. Namen natečaja, ki ga razpisuje Ministrstvo za šolstvo in šport v sodelovanju z ZAPS, je pridobiti celovito zasnovo ter arhitekturno in krajinsko-arhitekturno rešitev ureditve. Zaradi svetovnega prvenstva prihodnje leto se v Planici mudi. Vzporedno z natečajem očitno že tečejo tudi razpisi za nekatere izvajalce.

Urbanistična in arhitekturna rešitev, pridobljena na natečaju naj bi predstavljala podlago za ureditev in razvoj Nordijskega centra Planica v nacionalno športno središče. Pred arhitekti in krajinskimi arhitekti je težka naloga, v kateri je potrebno uskladiti funkcionalne prostorske in arhitekturne rešitve, ki bodo omogočile razvoj športa in turističnih programov v ustreznem odnosu do naravnih danosti ter kulturne dediščine. Planica bo še naprej služila organizaciji skakalnih in drugih prireditev na svetovnem nivoju, obenem pa naj bi vključevala športno infrastrukturo in objekte, ki bodo preko leta namenjene tudi drugim rabam in bodo prispevale k obogatitvi turistične ponudbe.

Ocenjevalni komisiji predseduje krajinska arhitektka mag. Maja Simoneti, naročnika bodo zastopali Mojca Plestenjak, Marko Rajšter, Branka Arnautović, Jure Žerjav in Gabrijel Gros, stroko pa Jurij Sadar, Aleš Vrhovec in Aleš Žnidaršič. Razpisane so nagrade 20.000€, 12.000€ in 6.300€. Udeleženci natečaja, ki bodo izpolnjevali pogoje so upravičeni do odškodnin 850€. Predvidena oddaja natečajnih elaboratov je 25. 09. 2009.

Do natečaja v Planici prihaja v zadnjem trenutku, sredi posegov in postopkov, ki bodo še pred objavo rezultatov določili nekatere rešitve in izvajalce. Marca 2010 bo letalnica že prizorišče svetovnega prvenstva v poletih in že krepko pred tem bodo morali v Planici izpolniti zahteve Mednarodne smučarske zveze za pridobitev novega certifikata. Da prireditev ne bi padla v vodo so že objavili razpis za novo žičnico, za izvedbo katere naj bi pogodbo podpisali še pred koncem natečaja. Odprt je tudi že javni razpis za razširitev doskočišča, kjer naj bi dela prav tako stekla še pred zaključkom natečaja, v septembru. Za prihodnje leto je predvidena tudi rekonstrukcija porušene Bloudkove velikanke. V načrtu je še gozdna cesta, ki bo omogočala lažji pristop do objektov. Kot je za medije junija izjavil generalni sekretar planiškega OK Primož Finžgar,upa, da bo nujni del aktivnosti končan do prvega letošnjega snega.

Ta petek, 17. 07. 2009 ob 10:00 uri bo organiziran ogled lokacije. Zaradi organizacije ogleda razpisovalec natečaja naproša kandidate za predhodno najavo na naslov natecaji@zaps.si.


Več:
>>V Planici optimisti, na Pokljuki realisti Siol 23.06.2009
>>Arhiforum.si

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

MartinP
odškodnine, 24.7. 2009, 11:02

Določene so odškodnine v višini borih 850EUR!Mar je to posledica recesije ali zgolj varovalo pred avtorji, ki že v osnovi ciljajo zgolj na odškodnino in se elaboratom posvetijo površno in nedosledno.
Znesek komaj da pokrije stroške kaširanja in tiskanja...


Kritik
Jaz se ne bi preveč pritoževal..., 24.7. 2009, 21:47

...v Sloveniji je arhitektom z rožicami postlano. Nikjer drugje po svetu ne delijo odškodnin vsem sodelujočim na natečajih. Pričakovati je seveda, da jih tudi pri nas ne bodo več dolgo... Tukaj, dragi Martin, lahko na lahek način prideš do ene majhne plače. Dvomim, da ti kakšen zasebni investitor povrne stroške, kadar se poteguješ za posel.

Anonimnez
krituku..., 27.7. 2009, 16:45

ti si govedo in provokator. tipični provincialni zafrustriranec, ki o vsem vse ve in je najbolj pameten. pojdi domov v svojo luknjo in se ne prikaži nikoli več. nikoli

Kritik
Tipicen primer..., 27.7. 2009, 19:19

...arhitekta, ki ni sposoben kulturnega dialoga. Neprimerna komunikacija stroki samo se dodatno zbija ceno in jo kaze kot nesposobno in neuporabno.

Anonimnez
kritiku drugic, 27.7. 2009, 23:24

tipicen... mojo rit. tukaj bolestno preverjas ce se kdo kaj protivi tvojim umotvorom, da bi se potem lahko spet nafutras s svojim zolcem. mars u lukno!

Kritik
Slabo se piše Planici..., 28.7. 2009, 00:05

... kakor arhitekti govorijo, tako tudi zidajo...

Anonimnez
rozice, 1.9. 2009, 09:44

"...v Sloveniji je arhitektom z rožicami postlano"

hm a zivimo v isti Sloveniji?

"Nikjer drugje po svetu ne delijo odškodnin vsem sodelujočim na natečajih.."

tudi pri nas ne..se strinjam glede povrsnih projektov, te bi bilo treba bolj strogo izlocit (mogoce so kriteriji premal rigidni..)..

teh 800 eur je prej zalitev kot nagrada, za ta denar 14 dni kelnaris.. V vabljenih natecajih so ponavadi kriti vsaj stroski..

kar se tujine tice, so natecaji dostikrat dvostopenjski, tako da je selekcija vecja, nagrade v drugi stopnji pa dosti visje..


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Pozicijska shema obstoječih in varovanih objektov ter idejna lokacija novih objektov v NC Planica

na vrh