info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 7. 2009

Za ločitev urbanizma od države

Matevž Čelik
V vročih dneh feragoste se bodo na konferenci v hrvaškem Pulju srečale skupine urbanih aktivistov iz različnih evropskih metropol, ki se zavzemajo za ločitev urbanističnega načrtovanja od države. Po njihovem mnenju je potrebno raziskati drugačne vidike načrtovanja mesta, ker so meje med stroko in uporabniki, med planerji in državljani, arhitekti in aktivisti, že nekaj časa zabrisane.

Cilj puljske konference Post- Capitalist City (Post-kapitalistično mesto) je v krepitvi mednarodne mreže posameznikov in skupin, ki na področju urbanističnega načrtovanja prakticirajo različne oblike samoorganiziranja. Izkušnje sodelujočih, njihovi tekoči projekti in prakse bodo predstavljeni tudi v katalogu, ki so ga zasnovali kot teoretsko obdelavo predstavljenih praks na podlagi metod, orodij, instrumentov, strategij in taktik, ki so najpogostejše.

Izhodišče sodelujočih skupin je, da je potrebno na novo analizirati procese eksploatacije in odpora v mestu ter razumeti aktualne odnose političnih moči ter na podlagi tega ustvariti novi urbanizem, ki bo neodvisen od države in drugih političnih ustanov. Mesto je po njihovem prepričanju prostor, kjer poteka reprodukcija družbenih, političnih in gospodarskih oblik življenja in kjer te oblike življenja predstavljajo osrednje prizorišče, tako eksploatacije kot odpora. Odpor se manifestira z ustvarjanjem splošnih vrednot in s sodelovanjem. To kompleksno okolje je lahko ključna sila v ozadju ustvarjanja demokracije, pravičnosti, družbenih vrednot in svobodnega prostora.

Konferenca Post- Capitalist City bo v treh dneh predstavila izkušnje različnih skupin iz Evrope, ki se ukvarjajo z mapiranjem in načrtovanjem prostora ter ustvarjanjem situacij, ki se izogibajo kapitalistični logiki produkcije prostora. Prostorski načrtovalci iz Pariza, Madrida, Milana, Berlina, Benetk, Rotterdama, Beograda, Rima, Trsta in Dunaja, ki se načrtovanja mesta lotevajo na drugačen način, bodo na predavanjih predstavili svoje delo in sodelovali v razpravah.

Konferenco organizira skupina šestih puljskih arhitektov, združenih v skupini Pulska grupa. Mesto na konici istrskega polotoka je Pulska grupa v zadnjih letih predramila z različnimi urbanimi akcijami, ki meščanom odpirajo nekatere pomembne pozabljene prostore Pulja, nekdanjega zaprtega vojaškega območja Puljskega zaliva in zelenih območij v okolici. Pulska grupa je v Pulju, ki je odmaknjen od osrednjega dogajanja na Hrvaškem, razvila razpravo o neformalnem načrtovanju in nizkoproračunski začasni arhitekturi, ki je postala aktualna tudi v širšem prostoru. Njihov projekt Katarina je lani predstavljal Hrvaško na Bienalu mladih umetnikov Evrope in Mediterana v Bariju.

Pulj je po mnenju organizatorjev primerno prizorišče za mednarodni dogodek z naslovom Post-Capitalist City, ki se bo osredotočil na ločitev urbanističnega načrtovanja od države, saj naj bi se država Hrvaška že skoraj 20 let umikala od načrtovanja v istrski prestolnici. Vojska, ki je zapustila zgodovinsko vojaško pristanišče, je za seboj pustila ogromne, neizkoriščene površine, ki jih mesto ni uspelo integrirati v nepremičninske tokove in sisteme politične moči. Prazni prostori so postali laboratorij za nove oblike bivanja, neformalne ekonomije in avtonomne produkcije. Katarina, Muzil in Rojc so tudi lokacije, kjer se bo med 14. in 16. avgustom 2009 odvijala poletna konferenca o neformalnih oblikah urbanističnega načrtovanja.


Več:
>>Post-Capitalist City
>>Pulska grupa

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Post-Capitalist City
>>Pulska grupaCrveni plan Pule (Pulska grupa, 2008)


Pula, Katarina

na vrh