info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 9. 2009

Četrtič v Rotterdamu

Matevž Čelik
Program za 4. mednarodni arhitekturni bienale Rotterdam (IABR) je dobil končno obliko. Letošnji IABR se bo odvijal od 25. septembra do 10. januarja 2010 v Rotterdamu in Amsterdamu. Imel bo tri glavne razstave (dve v Rotterdamu in eno v Amsterdamu), obsežen program prireditev v Nizozemskem arhitekturnem Inštitutu (NAI), in velik medijski projekt , ki je nastal v sodelovanju s televizijsko mrežo VPRO.

Bienale se bo pričel 24. septembra s svojimi glavnimi razstavami. Najprej bodo v NAI v Rotterdamu odprli razstavo Open City: Načrtovanje sobivanja. Dve drugi razstavi bosta odprli svoja vrata javnosti v naslednjih dneh: 25. septembra Vzporedni Primeri / / IABR @ RDM in 26. septembra Svobodna država Amsterdam.

Letos eden glavnih dogodkov rotterdamskega bienala poteka tudi v Amsterdamu, ki gosti razstavo Free State of Amsterdam. Projekt je nastal v sodelovanju z mestnim oddelkom za prostorsko načrtovanje. Razstava bo preučila, ali je možno zagovarjati politiko urbanističnega načrtovanja za "Amsterdam prihodnosti", ki bi namesto uvajanja vse številnejših omejitev v življenje v nizozemske prestolnice, ustvarjala več svobode za meščane.

IABR se je povezal televizijsko mrežo VPRO, s čimer je nastal obsežen navzkrižni medijski projekt imenovan Urbano stoletje. Od 13. septembra bo na radijskih, TV in spletnih programih VPRO na sporedu veliko število oddaj, posvečenih življenju in bivanju v mestu. Poleg tega, IABR in televizijska mreža VPRO pripravljata digitalni arhiv (radijski in televizijski programi osredotočeni na urbano življenje), ki bo na voljo obiskovalcem Paviliona VPRO v Nizozemskem arhitekturnem inštitutu v času bienala. Dele digitalnega arhiva bodo obiskovalci lahko brezplačno prenesli na svoje računalnike.

Novoustanovljeni RDM Campus v južnem Rotterdamu, ki je dom Rotterdamske akademije za arhitekturo in urbanistično načrtovanje, bo prizorišče razstave Parallel Cases / / IABR @ RDM. Razstava je nastala v sodelovanju z akademijo kot tudi z Inštitutom za stanovanjsko politiko in študije urbanega razvoja (IHS) na Univerzi Erasmus v Rotterdamu. Na razstavi bo svoje projekte predstavilo 44 visokošolskih institucij z vsega sveta.

Mednarodni arhitekturni bienale Rotterdam (IABR) je mednarodni raziskovalni bienale. Ustanovljen je bil v letu 2001 in temelji na prepričanju, da je arhitektura javnega pomena. Vključuje razstave, konference, predavanja in druge dejavnosti, namenjene področjem arhitekture in urbanizma.


Več:
>>International Architecture Biennale Rotterdam

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh