info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 9. 2009

Zgradbe, energija, okolje

Uredništvo
Kubus Inženiring in Slovensko društvo za sončno energijo tudi letos organizirata strokovni posvet Zgradbe, energija in okolje 2009. Letošnji strokovni posvet poleg tradicionalnega programa vključuje poseben posvet na temo Daylighting in bo potekal v sredo 16. in četrtek 17. septembra v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu.

Organizatorji na seminarju pričakujejo strokovnjake z različnih področij, od arhitektov, gradbenikov, investitorjev in projektantov, pa tudi študentov, ki bodo ob predavanjih domačih in tujih strokovnjakov lahko izvedeli veliko novega o nizkoenergijski in pasivni gradnji.

Prvi del poseveta se bo pričel s serijo prispevkov na temo energetska politika. V tem delu bo mag. Vesna Črnilogar iz Ekološkega sklada Republike Slovenije predstavila pregled nizkoenergijskih in pasivnih hiš, ki so prejele subvencije EKO sklada, Johannes Fechnner z Dunaja, bo predstavil kako mesto Dunaj spodbuja energijsko prenovo stavb, sledila pa bo še predstavitev ekološkega naselja Hammarby pri Stockholmu.

Sledila bo serija predavanj na temo bioklimatska arhitektura, ki jo bo moderiral Peter Gabrijelčič, dekan Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani. Projekt stolpnic Gemini v Ljubljani bo predstavil Andrej Kalamar, Jurij Sadar pa bo prikazal Športni park Stožice, ki je sredi gradnje. Alenka Kragelj Eržen bo predstavila vlogo arhitekta pri energijskih prenovah stavb.

Popoldanski čas prvega dne bo namenjen prispevkom o pasivnem hlajenju v zgradbah in se bo zaključil z okroglo mizo.

Drugi sklop posveta se bo pričel s sekcijo Arhitektura in naravna osvetlitev, kjer bodo svoje prispevke predstavili Tomaž Novljan, Ivo Koritnik in Ljubomir Miščevič. Po odmoru bodo na sporedu predavanja na temo načrtovanja dnevne svetlobe, ki jih bo otvoril Lars Bylund iz Arhitekturne šole v Bergnu na Norveškem, v nadaljevanju pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili še Mihi Tomšiču z ZRMK, Mateju B. Kobavu s Fakultete za elektrotehnko v Ljubljani in Sašu Medvedu, ki bo spregovoril o energetskih prihrankih, ki jih omogoča naravna osvetlitev.

Zaradi velikega zanimanja bo ponovno organizirana tudi ekskurzija po pasivnih zgradbah v Vorarlbergu. Ekskurzija bo 8. in 9. oktobra 2009. Prijave sprejema Kubus inženiring.


Več:
>>Kubus inženiring

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Projekt Gemini (Studio Kalamar, 2006-2009)


na vrh