info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 9. 2009

Alain de Bottonovi projekti o arhitekturi

Ana Struna Bregar
Alain de Botton, mednarodno uveljavljen, švicarski pisatelj, voditelj različnih televizijskih oddaj, podjetnik in založnik, ki trenutno živi in dela v Londonu, na zanimiv filozofski način razglablja o različnih temah s poudarkom na njihovem pomenu v vsakodnevnem življenju. Zanimivo je spremljati kako de Botton v zadnjih treh letih vse več zanimanja posveča arhitekturi. Mednarodno slavo si je leta 1997 pridobil z esejem »How Proust Can Change Your Life” (Kako ti lahko Proust spremeni življenje), nato pa še z knjigami »The Art of Travel« (Umetnost potovanja), »Status Anxiety« (Skrb za status), »The Architecture of Happiness« (o.p.p. Arhitektura sreče). Letošnja, njegova zadnja knjiga, ima naslov »The Pleasures and Sorrows of Work« (o.p.p. Užitki in skrbi dela).

Svoja opažanja o arhitekturi, s psihološkega in filozofskega vidika, je de Botton najprej predstavil v knjigi »The Architecture of Happiness« (2006). Izhodišče njegovega razmišljanja je bilo razpravljanje o lepoti v arhitekturi in kako je arhitektura povezana z dobrim počutjem ter s splošnim zadovoljstvom tako individualnega posameznika kot tudi družbe. Knjiga ni akademska študija temveč zanimiva splošna razprava o tem, kako arhitektura vsak dan vpliva na ljudi in kako malo pomena ji ljudje v splošnem posvečajo. Svoja opažanja pa je začel udejanjati tudi v praksi z različnimi aktivnostmi. De Bottona pa očitno zanimanje za arhitekturo navdušuje še naprej. Vzpostavlja stike z najuglednejšimi svetovnimi arhitekti ter arhitekturnimi institucijami in o arhitekturi tudi bolj poglobljeno razmišlja. De Botton je nedavno posnel tudi več arhitekturnih dokumentarnih oddaj (trilogija The Perfect Home, islamska arhitektura, japonska arhitektura). Prav tako pa je posnel arhitekturno dokumentarno oddajo, v kateri s Pritzkerjevim nagrajencem Sirom Normanom Fosterjem, med helikopterskim poletom nad Londonom, diskutira o arhitekturi.

De Botton je vodilna inspiracija tudi za novi arhitekturni projekt, ki ga je začel letos maja - Living Architecture. V tem projektu nameravajo s pomočjo vodilnih sodobnih arhitektov v Angliji zgraditi serijo inovativnih hiš, ki bodo namenjene najemu za splošno javnost, s ciljem da ljudje doživijo pristno izkušnjo kaj pomeni živeti, jesti, spati… v prostoru, ki ga premišljeno zasnujejo najboljši arhitekturni biroji. Večina nadpovprečno dobre stanovanjske arhitekture je namreč v privatnih rokah in na žalost ni na ogled javnosti. Prve hiše iz projekta bodo odprte za javnost že spomladi 2010. Rezervacije so možne že sedaj. K projektu so povabljena zveneča arhitekturna imena kot so Peter Zumtor in MVRDV. De Bottonov cilj je izboljšati vrednotenje dobre sodobne arhitekture, kar je v bistvu praktično nadaljevanje njegovega teoretičnega dela iz njegove knjige The Architecture of Happiness.

Avgusta 2008, je de Botton kot soustanovitelj v Londonu odprl tudi novo izobraževalno institucijo »The School of Life«, ki ni vezana samo na arhitekturo, temveč na življenje na sploh. To je nova socialna podjetna iniciativa, ki nudi dobre ideje za vsakdanje življenje. Šolo vodijo vodilni pisatelji, umetniki, igralci in akademiki, ki združujejo univerzitetne izkušnje z spoznanji velikih mislecev iz preteklosti, da bi na inteligentno igriv način interpretirali svet in prostor posameznika v njem. Poleg zanimivih diskusij, v šoli poleg neobičajne knjigarne, ponujajo še različne nevsakdanje tečaje, ekskurzije, večerje, zajtrke ter počitnice. Tako je bilo še do nedavnega možno z de Bottonom, čez vikend, odkrivati evolucijo arhitekturnih slogov ter na Heathrowu bivati v edinstvenem dizjanerskem popotniškem hotelu Yotel, kjer sobice merijo le štiri kvadratne metre in, kjer se bivanje lahko plačuje na uro.


Več:
>>The School of Life
>>Alain de Botton

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

m.
Brez naslova, 4.9. 2009, 00:23

Kul prispevek, končno nekaj kar seže čez planke. De Botton je res fajn!

Anonimnez
Brez naslova, 6.9. 2009, 09:46

Zelo dobra ideja!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Foto: Danica Ocvirk Kus
na vrh