info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 9. 2009

Gledati, videti in biti kritičen

Jernej Markelj
Ta konec tedna bo na Dunaju potekal simpzozij Rolanda Rainerja, ki ga organizirajo Inštitut za umetnost in arhitekturo na Akademiji upodabljajočih umetnosti, Docomomo Avstrija in Avstrijsko združenja za arhitekturo.Simpozij, posvečen velikemu povojnemu avstrijskemu arhitektu Rolandu Rainerju nagovarja tri osrednje teme njegovega stremenja v praksi ter prizadevanja pri poučevanja arhitekture in urbanizma: „Kako gledati, kako videti in kako biti kritičen?“ Seminar se bo odvijal od petka 02.10.2009 do nedelje 04.10.2009 na Akademiji upodabljajočih umetnosti.

Kot vztrajen borec proti povprečnosti je nagovarjal akterje naše družbe, naj stopijo svetu z upanjem nasproti. Arhitekturo je videl kot pooblaščeno sredstvo za izboljšanja življenjskega okolja in se je oziral po drugih kulturah, da je obogatil svoje sposobnosti kritičnega ustvarjanja. Kot arhitekt je vseskozi dražil s svojo radikalno moderno vizijo Dunaja, se ob tem boril proti onesnaževanju planeta ter se opredelil za trajnostni razvoj v arhitekturi davno preden je le ta postal modni trend. Simpozij namerava potrditi, da je kritično mišljenje ponovno nujno potrebno in hkrati gonilo k trajnosti v arhitekturi. Dopolnilni ogledi so priložnost, da se s na osnovi Rainerjevih vzorčnih del preveri aktualnost njegovih izhodišč. Simpozij bo združil poznavalce, ki bodo predstavili alternativni pogled na arhitekturo, krajino, mesto in spomeniško varstvo ter bo ustvaril platformo za izmenjavo mnenj.

Ob tej priložnosti bodo ustanovili tudi stolico Rolanda Rainerja na Akademiji upodobljajočih umetnosti, ki bo vključevala gostujoče profesorje, ter jo bo denarno podprlo mesto Dunaj.V duhu Rainerjevega obsežnega delovanja in ustvarjanja je to že tretji dogodek, ki ga bodo organizirali po arhitektovi smrti leta 2004. V letu 2007 so pripravili arhitekturni natečaj o vrtnem mestu prihodnosti, lansko leto pa so podelili štipendijo za raziskovanje o kriterijih kakovosti bodočega bivanja v mestu.

Roland Rainer (1910 -2004) velja za eno osrednjih figur povojne avstrijske arhitekture in urbanizma. Študiral je na Tehnični visoki šoli na Dunaju in se po diplomi šolal na Nizozemskem in v Berlinu pri profesorju Johannesu Göderitzu. Po 2.sv. vojni se je vrnil v Avtrijo, kjer je spisal tudi svoje najpomembnejše teoretsko delo: „Städtebauliche Prosa.“ Poučeval je na večih univerzah: v Berlinu, Braunschweigu, Münchnu, Hannovru, v Izraelu, Grazu in od leta 1955 na Dunaju na Akademiji upodobljajočih umetnosti. V njegovem seminarju se je med številnimi avstrijci uril tudi arhitekt Boris Podrecca in pri njem tudi diplomiral.

V šestdesetih je Rainer postal mestni urbanist Dunaja in pripravil razvojni načrt mesta, po katerem so uresničili veliko njegovih zamisli. V osemdesetih je bil član sveta za spomeniško varstvo in predsednik žirije za umetnost Avstrijskega odličja za znanost in umetnost. Sam je prejel številna priznanja in častna članstva. Vseskozi je bil dejaven kot arhitekt poleg tega pa je poznan tudi kot pisec številnih knjig in neumorni kritik arhitekturnih grehov ter stopnjujočega uničevanja okolja.

Njegova najbolj znana stavba je Wiener Stadthalle, mestna športna dvorana, iz leta 1962. Znani sta stavbi ÖRF in evangeličanska cerkev na Dunaju. Napravil je veliko načrtov sodobnih vrtnih mest ali zelenih sosesk od katerih je v zadnjem času morda najbolj poznan t.i. Solar City v Linzu.


Več:
>>Simpozij Roland Rainer
>>Österrechische Gesellschaft für Architektur
>>Akademie der Bildenden Künste

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Večnamenska dvorana Ludwigshafen (foto: Wikimedia Commons)


Cerkev Simmering, Dunaj (foto: Wikimedia Commons)


Dvorana v Bremnu (foto: Wikimedia Commons)


Roland Rainer

na vrh