info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 9. 2009

Orhidelia in Kidričevo za svetovno nagrado

Matevž Čelik
Prve dni novembra bo Barcelona ponovno prizorišče Svetovnega arhitekturnega festivala, ki se je po lanski premieri dobro prijel. Na festivalu bodo podelili tudi nagrado Prix de Barcelona. Med 630 prispelimi projekti iz 81 držav sta se v ožji izbor uvrstila dva projekta iz Slovenije. Z vrtcem Kidričevo se bosta v Barceloni predstavili Mojca Gregorski in Ajda Vogelnik Saje v kategoriji Učenje, v kategoriji Počitnice pa in Orhidelia (Enota) v kategoriji Holidays.

Festival želi biti prireditev, ki bi odražala vse bolj mednarodni značaj arhitekture, po drugi strani pa tudi njene regionalne korenine. To odraža tudi izbor 46 žirantov iz vseh celin med katerimi bodo tudi letos številna znana imena: Kengo Kuma, Bjarke Ingels, Peter Cook, Farshid Moussavi, Charles Jencks, Rafael Vinoly...

Organizatorji v Barceloni si prizadevajo, da bi festival postal najprivlačnejše srečanje arhitektov na svetu, Prix de Barcelona pa največja svetovna arhitekturna nagrada. Mednarodna žirija je opravila ožjo selekcijo, izbrani arhitekti pa bodo svoje projekte morali v živo predstaviti pred super-žirijo in obiskovalci festivala.

Razpisanih je bilo 15 kategorij: skupnost, kultura, razstava, zdravje, počitnice, hiša, stanovanja, krajina, učenje, novo in staro, poslovno, proizvodnja, nakupovanje, šport in transport. Izbrani in nagrajeni predlogi bodo razstavljeni v sklopu festivalske razstave.

Tematska razstava letošnjega festivala Less Does More bo predstavljala pregled izzivov, s katerimi se soočajo arhitekti v novih svetovnih gospodarskih razmerah. Razstava se bo osredotočila na kreativno oblikovanje, domišljijo in inovativno mišljenje in prikazala kako lahko pripomorejo k zmajšanju porabe časa, energije, materialov in sredstev, ki so potrebna za gradnjo stavb in mest – kako torej proizvesti več vrednosti z manjšimi stroški.

Lani se je festivala udeležilo več kot 2.000 udeležencev z vsega sveta in tudi letos je prijavljenih že več kot 500 arhitektov, prostorskih načrtovalcev, oblikovalcev in "policymakerjev".


Več:
>>World Architecture Festival
>>Modular
>>Enota

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Sprostitveni center Orhidelia, Podčetrtek (Enota)
Vrtec, Kidričevo (Mojca Gregorski, Ajda Vogelnik Saje)

na vrh