info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 9. 2009

Arhitekturna inventura malo drugače

Matevž Čelik
Arhitektura je res publica, javna zadeva, ki se ne tiče le arhitektov, trdi kritik Andreas Ruby. Letošnja letna razstava in letopis štajerskih arhitektov sta nastala z izhodiščem, da načrtovanje arhitekture in mest preveč vpliva na naša življenja, da bi ju lahko prepustili zgolj arhitektom, urbanistom in ostalim načrtovalcem. Razstava v Gradcu in skoraj 400 strani debela knjiga sta namenjena javni razpravi, ki naj bi pripomogla k temu, da bi arhitekturo in prostorsko načrtovanje doumeli kot bistveni orodji pri oblikovanju boljše družbe.

Za takšnim načinom predstavitve stoji Textbild iz Berlina, oziroma kritik Andreas Ruby, ki so ga v Gradcu letos določili za kuratorja Štajerske arhitekturne nagrade, razstave in urednika letopisa. Večina ustanov, ki pripravlja letne preglede arhitekture, publikacije in knjige, teži k temu, da bi to delo opravila sama. Na avstrijsem štajerskem so si želeli zunanjega pogleda na to, kar gradijo, zato se je Haus der Architektur iz Gradca projekta lotil na odprt način, z zunanjim kritikom. 12. oktobra bo v Gradcu otvoritev razstave in predstavitev Rubyjevega dela.

Kot trdi Ruby, arhitekturne knjige običajno delujejo kot prestižna dela, ki javno razglašajo kakovost arhitekture kot dela in kot poklica. Te knjige običajno komunicirajo s fotografijami, ki jih posnamejo arhitekturni fotografi, načrti, ki jih izdelajo arhitekturne pisarne in besedili usposobljenih arhitekturnih kritikov. So torej specializirane arhitekturne publikacije, ki imajo skupen osnovni problem – nagovarjajo zgolj arhitekte in v glavnem ne dosežejo širše javnosti izven profesionalnih krogov. Za Rubyja je bila to osnovna dilema, ko se je soočil z izborom in predstavitvijo letošnjih najboljših stavb in gradenj na avstrijskem štajerskem.


Več:
>>HDA Graz
>>Textbild

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 5.10. 2009, 14:17

Končno!
Urejanje prostora je javna zadeva že po zakonu, urejanje prostora vpliva na okolje in je povezano s pogoji njegovega varovanja, kar je tako ali tako "javna zadeva" - pri nas je "urejanje prostora" strokovno v rokah predvsem arhitektov ter nekaj preostalih "prostorskih planerjev" iz drugih strokovnih študijev, ki so pa številčno v manjšini. Pretežna množica arhitektov, ki ima pooblastila za načrtovanje ureditev v prostoru, daje prednost načrtovanju objektov in ne ureditev v prostoru. Načrtovanje objektov pa se povezuje z investitorskim naročilom, ki je "zasebna stvar" in ne "javni interes". Tako pridemo do paradoksa, da pri nas večina arhitektov "individualizira" posege v prostor na posamezno lokacijo, ne spoznava pa usodnih vplivov takega parcialnega obravnavanja problemov na zunanji prostor v okviru naselja, mesta , pokrajine, in vseh funkcijskih in estetskih ter kulturnih posledic takega nerazumevanja. Developerji, gradbeniki, arhitekti - načrtovalci objektov - vsi imajo isti interes: "posel" in ne "javno korist".


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


Naslovnica zbornika z naslovom "O ljudeh in hišah. Arhitektura s Štajerske.". Naslovnica: Textbild. Foto: Livia Corona © 2009

na vrh