info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 10. 2009

Človeku naklonjena mesta

Matej Nikšič
Poziv k oddaji prispevkov. V okviru mednarodnega projekta Human cities / ČLOVEKU NAKLONJENA MESTA je razpisan javni mednarodni poziv »PLACES TO BE«. Odprt je za vse akterje na področju vizualnih vsebin (fotografija, dokumentarni in fikcijski video, idejne skice urbanih objektov...) in se navezuje na širšo tematiko javnega prostora v mestu, od oblikovanja do antropologije. Vključijo se lahko discipline, ki se ukvarjajo z javnim prostorom: arhitektura, krajinska arhitektura in oblikovanje, načrtovanje, urbanistično oblikovanje, svetlobno oblikovanje, grafično oblikovanje, javna ali urbana umetnost, sociologija, antropologija in geografija.

Projekt Human Cities / Človeku naklonjena mesta poteka v štirih evropskih mestih: Bruslju (ISACF-La Cambre, Pro Materia), Glasgowu (The Lighthouse), Ljubljani (Urbanistčni inštitut RS) in Milanu (Politecnico di Milano). Osredotoča se na uporabnike javnih prostorov v mestih in raziskuje, kako le-ti javne prostore doživljajo in interpretirajo ter kako jih uporabljajo. Posebna pozornost je namenjena urbani opremi, predvsem njeni vlogi pri (ne)vzpodbujanju aktivnosti v javnih prostorih. Javni prostori pri tem niso razumljeni le kot fizična forma, ampak tudi kot socialno omrežje, ki se med uporabniki vzpostavi. Projekt na podlagi primerov dobre prakse nadgrajuje orodja za aktivno vključevanje mladih v procese načrtovanja javnega prostora mesta ter razvija tehnike za zbiranje in interpretacijo empiričnih podatkov o javnih prostorih, ki so pomembni v urbanistično-oblikovalskih procesih.

Z namenom povečati razumevanje koncepta Human Cities / Človeku naklonjena mesta med širšo publiko je do oktobra odprt javni mednarodni poziv »PLACES TO BE«. Namen poziva je posameznika – uporabnika javnega prostora - povabiti, da skozi različne predstavitvene tehnike prikaže svoj pogled na javni prostor mesta. Izbrani prispevki bodo širši javnosti predstavljeni na prvem Human Cities festivalu v Bruslju, spomladi 2010 in kasneje še v ostalih partnerskih mestih projekta Human Cities.

Rok za oddajo materiala je 9.oktober 2009. Vse podrobne informacije o natečaju so na voljo na spletni strani projekta Human Cities.


Več:
>>Human cities
>>Places to be / Razpisna dokumentacija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Maja
rok za oddajo, 7.10. 2009, 12:54

vabljivo do konca, vendar pa je rok žez dva dni...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh