info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 10. 2009

O švedskem modernizmu

Docomomo Slovenija
V organizaciji Docomomo Slovenija bo v petek, 9. oktobra 2009 ob 11. uri na Fakulteti za arhitekturo v Vurnikovi predavalnici predaval švedski profesor Claes Caldenby o povojni švedski arhitekturi. Kot je v povzetku predavanja zapisal predavatelj, modernizacijo lahko opišemo kot dvojno gibanje, kot “trdo” in “mehko” razsvetljenstvo. Ena stran tega gibanja je industrializacija in racionalizacija družbe s pomočjo znanosti. Druga stran je kulturni preobrat, katerega en aspekt je relativna avtonomija umetnosti.

Vpetdesetih letih je bila švedska arhitektura razumljena kot vodilna v svetu. Takrat je prišlo do polarizacije gradbene industrije na sektor, ki se je imenoval “production adapted building”, še posebno pri stanovanjski gradnji, in na drugega, ki bi ga lahko imenovali “the haven of beauty”, kot so opisovali cerkveno arhitekturo Lewerentza in Celsinga. Tovrstno polarizacijo lahko najdemo v večih deželah, vendarje hipoteza, da je bila na švedskem še posebej močna, zaradi državno vodene “uspešne” modernizacije švedske gradbene industrije.

Claes Caldenby je od leta 1998 redni professor Teorije in zgodovinearhitekture na tehniški univerzi Chalmers v Göteborgu. Med leti 1999–2009 je bil koordinator Docomomo Sweden. Od l. 1997 je eden izmed urednikov revije Arkitektur, The Swedish review ofarchitecture. Napisal je več knjig o arhitekturi 20. stoletja, predvsemo švedski povojni arhitekturi. Med drugim je soavtor knjg Asplund(1985), Sigurd Lewerentz: Two Churches (1997), Mateo Atlas (1998), Architecture in Sweden 1995–1999 (1999), Architecture in Sweden 2000–2005 (2005), Guide till Göteborgs arkitektur (2006). Bil je tudi urednik kataloga predstavitve švedske arhitekture 20. stoletja v Frankfurtu l. 1998: Sweden – 20thCentury Architecture.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Cerkev Härlanda, arhitekt Peter Celsing


Poslopje RTV v Göteborgu, arhitekti White


Stanovanja Hammarkullen, arhitekti White
na vrh